Dnevnik volivca MM (volitve 2014) – #27

Takšne popolne politične zmede ne pomnim v Sloveniji. Na daleč mogoče malo spominja na leto 2000, ko se je potem kot zajec iz klobuka pojavil Bajuk, vendar se mi zdi še huje. Ničesar ne morem napisati, česar že ne veste. Janša je obsojen in bo vodil stranko dalje. Pa kaj. Bratuškova ne vodi stranke, vendar ni odstopila, je pa izstopila. Pa kaj. Vlada kar naenkrat ni odstopila, vendar bo. Enkrat. Pa kaj. PS se je razcepil na dva konca in danes Mencinger obžaluje, da je kandidat PS na majskih volitvah. Torej poziva, da naj ne glasujejo za njega. Pa kaj. Za Tigrasto frakcijo in Nasmejano frakcijo PS so te volitve izgubljene. Ne pa še vladanje, ki jih tudi najbolj zanima. Pa kaj. Predsednik Pahor ne bo iskal novega mandatarja, saj vlada deluje. Pa kaj. Največja poslanska skupina v Državnem zbor je po novem SDS. Pa kaj. Predčasne volitve bomo imeli, samo ne med počitnicami, ker takrat Slovenija dva meseca stoji. Takrat imamo v mislih Hvar, Cres in Krk, ne pa BDP, slabe banke, zunanji dolg, brezposelnost in razpad zdravstva. Pa kaj. Mogoče je celotna politična komedija s tragičnimi primesmi dobra za nekoga v duhu pregovora: kjer se prepirata dva (ali več), tretji (ali četrti) dobiček ima!

Gremo na bolj razveseljive teme. Danes zjutraj me je presenetil klic izvajalca slovenske veje projekta EUvox, o katerem sem pisal pred dnevi. Takrat sem se pritoževal nad nedelovanjem spletišča, današnji klicalec pa mi je razložil zaplet. Stran ni delovala in odgovorni za projekt so bili najprej prepričani, da gre za zlonamerni hekerski napad, kasneje pa se je izkazalo, da nekateri podizvajalci niso opravili svojega dela in je bilo vse ckrnjeno. Torej, stran zdaj deluje! Na naslovu http://eu3.euvox.eu/si/ lahko preverite, katera stranka najbolj ustreza vašim stališčem in povsem možno je, da boste presenečeni. Klicalcu pa gre zahvala za profesionalen odnos, ki ga včasih v Sloveniji pogrešamo. Ne samo, da je prijazno razložil zaplet, tudi ni bil slabe volje zaradi zapisanih ostrih besed pred dnevi. Do marsičesa imamo lahko stališče, ki smo si ga ustvarili na podlagi tistega dela dejstev, ki jih pač poznamo. Takšno stališče je lahko napačno. Vendar … dokler mi nekdo, ki pozna več dejstev, teh ne razloži, pojasni, razkrije, lahko živim v svojem napačnem stališču. Pogovarjati se moramo, debatirati, pojasnjevati. Torej vse točke za zrel odziv projektu EUvox! Zdaj pa na vprašalnik, me že skrbijo prsti, katero stranko mi priporoča splet.

Prvi vtis, zdaj pa stran RES deluje. Uvodna demografija gre hitro čez. Vprašanja, ki so vsebinska, so napisana razumljivo, tehtno in zadevajo bistvene segmente politike. Sam seveda pogrešam kako vprašanje okoli pravic otrok in šibkejših, vključeno je zgolj vprašanje o posvojitvah istospolnih parov. Potem pride žal del, ki ponovno razočara – v delu, kjer te sprašujejo o strankah in listah, ki jih nameravaš voliti letos maja, ni na izbiro Piratske stranke, Sanjske službe, Zelenih in SSN, ki vse štiri imajo liste na volitvah. Razumem, da se je aplikacija delala seveda prej, vendar so recimo Verjamem, Solidarnost in Združena levica mirno vključeni, konec koncev tudi Zares, za katere nihče ni vedel do zadnjega trenutka ali bodo napraskali glasove. Kacinova lista Konkretno je zapisana kot LDS.

Pri rezultatih so žal vključene samo obstoječe parlamentarne stranke, torej samo z njimi program primerja vaše rezultate. Tudi tukaj je razumljivo, da vseh stališč novih strank ali list seveda algoritem ne more upoštevati in EUvox ni čudežno orodje, kjer boste spoznali svojo politično orientacijo. Žal pa deluje vse skupaj precej diskriminatorno do prihajajočih in novih. Torej, kakšni so moji rezultati? Niti v eni desetinki odstotka, torej 0,0% se ujemam s stališči SDS in zgolj v 4.2% z NSi. Z nobeno stranko, kot rečeno parlamentarnih, nimam visoke stopnje ujemanja, še najvišjo in to zgolj 28.9% s PS. Tistim projektom, ki ne obstaja več. Torej nobenega resnega ujemanja, nikogar mi ne priporoča. Super, na srečo. Nobenih šokov. V celotnem vprašalniku pogrešam možnost vpisa lastne izbire dobesedno, ne zgolj kot »drugo« in seveda vključenost več možnosti, torej toliko možnosti kot jih majske volitve omogočajo. Šestnajst. 16. Ne zgolj parlamentarnih sedem palčkov. 7.

Projekt je narejen korektno, vendar žal ostane vtis, da podpira znano, obstoječe in zatohlo. To pa so trenutne stranke v parlamentu, torej državnem. Očitno je naloga nas blogerjev v tem, da opozarjamo, da imate ljudje na tem majskih volitvah, ko bomo izbirali 8 ljudi za Bruselj, možnost veliko večje izbire in da obstaja Alternativa. Celo ideološko nevtralna Alternativa. Poglejte izven škatle, dovolite si nekaj drznosti. Ne pustite se voditi za nos v smislu: »joj, saj spet ni nič za izbrati!«. Poklikajte, preverite, preberite. Odločite se suvereno in trezno. To je pa tudi vse pred prazniki. Se beremo.