Dnevnik volivca MM (volitve 2014) – #33

V teh dneh nas spremlja podoba globoko razmišljujočega predsednika Pahorja. Možak grunta in tuhta, Mislec mojstra Rodina je pravi amater proti temu velikanu cerebralne aktivnosti. Včeraj je naše voljene izbrance, cvetober slovenske politične inteligence, le seznanil s svojimi dognanji in ugotovitvami. Julija je bolje kot avgusta se glasi pitijska prerokba modreca iz Erjavčeve. In trinajstega je najbolje. Mimogrede, tistega dne, torej 13. julija se bo na legendarnem stadionu Maracana ob 16:00 po lokalnem času odigrala finalna tekma svetovnega prvenstva v nogometu. Volitve v senci fuzbala. Kampanja driblanja, prostih strelov in enajstmetrovk. Danes je mož Pahor, nekolikanj utrujen od teh naporov, spet v svojih starih tirnicah. V rehabilitacijskem centru Soča je imel na slavnostni akademiji nagovor. Potem bo mogoče malo tekel. Ali drsal.

Zdaj je že tudi jasno, da bo vsaj Solidarnost sprožila ustavno presojo, datum ne ustreza mnogim strankam izven parlamenta. So pa tudi izjave drugih milo rečeno tako konfuzne, da se ne morem znebiti vtisa, da bi vsi skupaj radi dajali vtis, da so državotvorni, hitri in res ažurni. Državo rešujemo, saj veste! V resnici pa vsi skupaj želijo, da ta datum pade v vodo. Da bodo lahko mirno gledali nogomet, namakali noge v slanici ali počeli nekaj tretjega. Kandidat SDS na majskih volitvah Milan Zver je v klepetalnici MMC RTV Slovenije rekel,da 13. Julij ni dober datum. Nisem šel v podrobnosti ali ima takrat vplačan kak dopust ali je imel v mislih kaj drugega. Da ne govorimo o tem, da se recimo Prepisovalci Slovenije – nasmejana frakcija šerifa Zokija – še niso dokončno izjasnili ali bodo v teh naslednjih 14 dneh vseeno predlagali kakšnega tehničnega mandatarja. Skratka, viharji v lončku vode.

Včeraj je bilo tudi prvo večje soočenje kandidatov za evropske poslance na nacionalni televiziji. Dvomim, da se je navihani žreb tako poigral, da je nastala točno takšna mešanica ostarelih in preizkušenih likov, da nisem imel želodca, da bi gledal to maškarado. Res ne. Preletel sem samo spletne komentarje. Bivši minister Plitvi, za katerega še vedno ne vem, kako sta skupaj z njegovim egom sploh prišla v precej majhen studio, je seveda zinil, da pričakuje zmago. Izguba stika z realnostjo se nadaljuje. Očitno so nekaj blebetali o tem, da bil Erjavčev Karlo dober namesto Ashtonove. To je moral biti intelektualni pogovor, da se je kar kresalo. Peterle je povedal, da leti v poslovnem razredu zato, ker to pomaga Adrii. Domislica, res. In nekaterim je Mencinger  očitno pustil še najboljši vtis. Še enkrat povem, nisem gledal, vendar je povzetek tako klavrn kot je bil očitno pogovor. Hvala nacionalki, da je za prvo soočenje pripravila to srečanje gerontološke sekcije slvoenke politike.

Zunaj se dva fanta igrata mance. Lovita se in se skrivata, fintirata in kažeta osle. Igor in Igor. Šoltes in Lukšičenko. Obadva nosilca list, vendar z zadržkom. Mogoče pa prideta nazaj v Slovenijo. Mogoče pa ne. Mogoče prej kot v šestih mesecih, kar pomeni ponovitev volitev. Mogoče pa ne. Hop, hop. Fanta, bi se vidva malo zresnila? Lepo je takole plavati na občutku svoje lastne grandomanije, kjer si tak frajer, da te vsako sekundo ljudstvo ljubi neizmerno in te bo izvolila na vsako funkcijo, samo da pokažeš smrček. Kot dva levičarska pava kažeta svoje perje in računata, da sta primerna za vsak stolčke, celo izbirata lahko! 25. maj je blizu in vprašanje, če je sploh prostora za oba. Kar se tiče pa javnomnenjskih napovedi za morebitnega levičarskega mandatarja, ima Miro Cerar prednost pred obema. Tako, da. Bodita lepo tiho, počakajte na odstotek v Cankarjevem domu in se šopirata potem, če se bosta imela s čim.

Lagodno končujem predzadnji teden pred volitvami. Zadnjič sem vam napisal, da  bom glasoval po pošti, vendar se je izkazalo, da hišni zaporniki glasujemo na domu. Okrajna volilna komisija pri nas je bila zelo odzivna na elektronski pošti in so poslali drug obrazec, ki je zdaj že izpolnjen pri njih. Vse pohvale njihovi profesionalnosti, tako se dela. Z vznemirjenostjo čakam, kako bo to videti, ko pridejo v nedeljo z zabojčkom, glasovnico, po možnosti zastavo in grbom na obisk. Samo za to bodo brusili podplate, ker nimamo urejeno vse skupaj na elektronski klik. Bo pa dogodek. Razmišljam, da ga ovekovečim s snemanjem selfiejev. Pa stanovanje bo treba pospraviti, kaj si bo pa drugače komisija mislila kakšni ljudje smo! Mogoče bi lahko tudi sosed iz 6. nadstropja odigral eno patriotsko na trobento, da bo bolj slavnostno. Vsekakor vse izveste. Lep vikend.