Dnevnik volivca MM (volitve 2014) – #34

Človek danes kar težko verjame, da je do majskih volitev v evropski parlament ostalo manj kot teden dni, saj ni čutiti nobene napetosti, srditih verbalnih bojev in tudi kampanje so skromne in manj opazne. Zadnji vikend so Balkan napadle katastrofalne poplave, humanitarna tragedija je zavzela velik del medijske krajine. Mnogim slovenskim politikom je nedvomno sfižila načrte za zadnji napad ob koncu tedna, ko še ne velja volilni molk. Pa tudi drugače je velik del prebivalstva žal prepričan, da gre zgolj za volitve zaradi volitev samih, politični larpurlatizem torej. Škoda.

Največ so si od zadnje nedelje očitno obetali v SDS z za lase privlečenim postavanjem na stopnicah frančiškanske cerkev v Ljubljani, z govori in slavljenjem majniške deklaracije 1989-2014. Taktika je bila sicer dobra, skozi »spontan« miting narediti predvolilno srečanje, vendar je vse skupaj izpadlo povsem deplasirano. Slovenija je včeraj zbrala več kot 20 ton humanitarne pomoči za Bosno in Srbijo, medtem pa so neki liki postavali ob Prešernovem spomeniku in trobezljali iste fraze. Raje bi poprijeli za kakšno »šteko« vode in kartonasto škatlo. Skozi zobe so v začetku mitinga izrazili sožalje. Prava čustva so pa lahko nekateri izražali zvečer na družabnih omrežjih, kjer so se spet pojavili »trenirkarji« in čakal sem samo še na opazko, da je Milan iz »murgelj« urihtal tudi poplave, samo, da zajebava dobrega slovenskega sina Ivana Janeza. Nalašč sem napisal »murglje«, saj veliki borci za domovino in slovenstvo neumorno pišejo to spakedrano obliko zapisa ljubljanskega naselja. Neuki, vendar s srcem za domovino.

Hvala RTV Sloveniji za prispevek o Josephu Daulu, predsedniku evropske ljudske stranke, v katero sodi tudi SDS na evropskem nivoju. Montaža je bog, z montažo lahko dokažeš vse in to se je včeraj lepo pokazalo. Nekaj ur pred mitingom je tale evropski Joža rekel, da mora biti sodstvo brez pogoja vedno neodvisno. Hudiča, kaj bi pa drugega pričakovali od evropskega politika, saj verjetno ni tako trčen, da bi zatrjeval, da mora biti nadzorovano. Vendar je samem shodu podpornikov SDS praktično rekel nekaj takšnega, vsaj skozi montažo se je dalo razumeti, da je samega sebe demantiral. Rekel je, da mora biti sodstvo nadzorovano in požel aplavz. Ni bilo povsem tako, vendar žal je ostal tak vtis. Kaj lahko sklepam iz pričujočega?

Joža iz Evrope je zanič govorec in izjemno slab v PR, ne vem, kje so dobili takšen lik. Mala slovenska televizija mu je nastavila past, v katero se je ujel kot mlad teliček. Drugič, določenemu delu slovenskega volilnega telesa se kolca po časih, ko je bilo sodstvo nadzorovano, samo da bi ga zdaj radi nadzorovali sami. Oziroma, trdijo, da je še vedno nadzorovano in vodeno (baje iz Murgelj) in prihaja čas, da ga vodijo sami. Tretjič, za božjo voljo, naj si že nehajo govoriti demokrati in tisti D spremenijo v domoljubno ali domovinsko ali kaj podobnega, saj takšna retorika nekako ne pristoji demokratom. Četrtič, slovensko pravosodje ne deluje dobro, vendar je vprašanje ali lahko vse poenotimo zgolj na  paranoične scenarije, ki jih rad trosi Ivan Janez.

Včeraj je Peterle izjavil, da bo pomladni trojček zmagal na vseh volitvah letos, torej trikrat. Logični predvolilni pamflet (to mimogrede trdi celo bivši minister Plitvi za svojo listo in seveda Lukšičenko tudi), kadar stojiš pred množico svojih privržencev, vendar je Lojz pozabil, da najprej predvolilna mehka zaobljuba dveh strank vključuje tudi drugega partnerja. Nekaj kilometrov stran je vodja teh drugih, torej pravih »ljudskih«, Bogovič jasno povedal, da prihaja čas, ko bo treba razčistiti tisto okoli orožja v letih 1991 do 1995. Ups! Ta naravna ljubezen v troje ni tako naravna. Vendar za tole bo dovolj časa še po 25. maju.

Včeraj je bilo tudi vprašanje, kaj lahko narediti kandidat na teh volitvah v zvezi s poplavami pri sosedih, da ne izpade cenen in populističen? Huda zanka je lahko takšna situacija – ne narediš ničesar in izpadeš ignorant ali se preveč kažeš in ti očitajo, da pridobivaš politične točke. Vsekakor smo opazili predvsem levo-liberalne kandidate v različnih vlogah. Gantar je mirno zbiral pomoč na Metelkovi in se ni silil v ospredje. Tanja Fajon je prinesla nekaj stvari na zbirno mesto in ene fotografije ji res ne zamerimo. Je to že znak, da se nekdo preveč kaže? Uh. Upam, da ne. Kacin je preko svojih vez urejal dovoljenje slovenske policije, da so tudi včeraj lahko vozili tovornjaki težji od 7,5 ton po Sloveniji. Seveda se je moral s tem pohvaliti  in zraven dodati ime svoje liste, kar je bil cenen politični trik. Vsekakor bo posledica dogodkov tega vikenda nekoliko dvignila rating domnevno levih strank, vendar bo to vidno šele čez teden dni.

Kandidat Piratske stranke Slovenije Rolando Benjamin Vaz Ferreira je bil na različnih koncih Slovenije – v Kopru in Murski Soboti, povsod se je pogovarjal z ljudmi. V teh dneh so Pirati izdali knjigo o reformi avtorskega prava in jutri organizirajo okroglo mizo na isto temo.  Na internetu so lansirali serijo kratkih video prispevkov pod naslovom Spoznaj Benjamina, kjer kandidat klepeta s spraševalko. Do sedaj smo videli tri in danes pričakujemo četrtega, če se bodo držali ustaljenega ritma objav. Tudi pri Sanjski službi smo opazili kratke video predstavitve kandidatov, pri opisu enega od njih sem zasledil tole: Na agendi Sanjske službe je uvedba možnosti odpoklica izvoljenih predstavnikov na vseh nivojih in uveljavljanje vseh možnih ukrepov za preprečevanje korupcije, klientelizma in korporativizma, predvsem pa nadaljnje iskanje možnosti za prekinitev za državljanje škodljivih praks odločanja in elitizma.

Vse to so smeri novih politik, kjer se razpravlja o dejanskih problemih v družbi in išče konkretne rešitve. Kjer se ne klobasa na mitingih in piknikih, ampak deluje. Kako ste se vi odločili? Imate svojega favorita? Še gruntate? Boste bojkotirali? Vsekakor je dobro vedeti, da udeležba pod 30% volivcev omogoča več možnosti stari politiki, nad to mejo pa nekaj možnosti dobi tudi alternativa. Verjetno v boju za en evro mandat. Opažam, da se Slovenci počasi premikamo v miselnosti. In po vseh teh tednih še kar berem jamranje, da so vsi isti. Škoda. Zadnji teden odloča. Našpičite ušesa in naostrite oči. Ne prodajte svojega glasu poceni!