Dnevnik volivca MM (volitve 2014) – #39

V zadnjem dnevniku sem postavil trditev, da se letos kampanja za volitve v Državni zbor odvija na soočenjih, preko anket in na socialnih omrežjih. Danes bom šel v tej smeri še malo naprej, sicer z drobno zastranitvijo proti plakatom. Osebno sem videl samo dva, legendarni PR spodrsljaj PS s sloganom »Pošteno« in fotografijo šerifa Zokija, ki deluje vedno manj prijazni ata Smrk ter vedno bolj zlobni Gargamel. Njegov zlati smehljaj je v živih soočenjih povsem zbledel, ustnice mu trzajo in govori vedno večje neumnosti. Poleg njega me je poleg avtobusne postaje pozdravil še nek lik Desusa, ki je ponovno narejen izjemno klišejsko, tako da si nisem zapomnil niti imena, kaj šele slogana, pa sem buljil v tisto plahto 3 x 4 metre kar nekaj časa. Neki neznani aktivisti so v Brežicah plakate bivšega ministra Vizjaka (SDS) in stranke SMC prelepili z A4 obrazi Anonymus, torej masko Guya Fawkesa, tako da zdaj vse skupaj deluje precej komično. Pa pustimo plakate in gremo nazaj na naše tirnice.

Soočenja še vedno potekajo predvidljivo, televizije dajejo velikansko prednost parlamentarnim in SMC, ki je pač »najboljša«. Po mreži je zakrožil kratek posnetek nekaj besed med Janšo, ko je bil še na svobodi, in Cerarjem, ko je slednji mislil, da so mikrofoni že izklopljeni. Iz tega nekateri sklepajo, da je velika koalicija dejstvo, torej da sta oba zmagovalca volitev 2014 že dogovorjena za pakt o nenapadanju, celo povezavi. Takšna možnost ne temelji zgolj na tem kratkem spodrsljaju medijev nevajenega Cerarja. Velika povezava dveh strank bi pomenila več muh na en mah. Pa poglejmo.

Mnogi še vemo, da smo živeli v enopartijskem sistemu, en vodja, ena stranka. Mnogi si danes želijo dvopartijskega sistema, kjer bo jasno, kateri so »naši« in kateri »vaši« brez vseh vmesnih variant. Za dosego tega cilja bi se začasno morali dve močni stranki koalicijsko združiti, doseči ustavno večino dveh tretjin in spreminjati Ustavo in volilno zakonodajo do take mere, da teh nadležnih alternativcev, ki včasih vzamejo preveč glasov, nikoli več ne bi bilo.

Ideja Velike koalicije bi poleg moči v parlamentu imela tudi moralni domet nekakšne Vlade narodne enotnosti, saj bi si tako navidezna nasprotnika »segla v roke«, »dosegla spravo« in kar je še tega. Predvidljive anketne napovedi volilnega izida izmenjaje napovedujejo zmago ali SDS ali SMC in danes je že skoraj jasno, da bo šlo za nekaj odstotkov razlike. V vsakem primeru bo šlo seveda za relativno zmago. Kaj zdaj? Vzeti zraven kakšne SD ali Desus ali celo SLS, ki so zelo nezanesljivi partnerji in lahko hitro sesujejo ali vsaj izsiljujejo vladno sestavo? Raje ne! Če se v Parlament prebijejo recimo Pirati ali Združena levica bodo zelo težki partnerji za pogovore zaradi svoje načelnosti, ki jo do zdaj kažejo. Torej? Začasno pogoltniti cmok in narediti SDS-SMC povezavo in sesuti nadležne satelite. Z nekaj sreče jih na naslednjih volitvah sploh ne bo več.

Z anketami odlično mešetarijo, to je povsem jasno. Kot sem že zapisal, občasno je na vrhu SDS, občasno SMC, vse pa samo zvišuje napetost in angažira točno najbolj zavedeni del volivcev, da se bo skušal odločati za svojega »zmagovalca«. Večkrat sem že omenil, Slovenček želi biti pri zmagovalcih, to ga zanima. Kot alternativno protiutež znanim agencijam ponujam lastno anketo: http://maticmunc.net/kaj-bos-storilstorila-13-julija-2014-na-dan-predcasnih-volitev-v-drzavni-zbor-2/ . Do tega trenutka je N=647, spremljal pa bom rezultate do volilnega molka. Trenutno: SMC 20.7%, Združena levica 16.1%, Pirati 16% in SDS 15%. Bo še živahno!

Glede PR strategije obeh vodilnih lahko zapišem, da gre za diametralno nasprotna pristopa, le kult osebnosti je skupen. SMC stavi na »budovstvo« voditelja, prazne floskule in domnevno mirnost (LDS stil – mi vemo, mi smo carji). SDS po drugi strani ob zaporu svojega liderja stopnjuje agresivno uporniško držo in tako povsem odstopa od drugih strank. Mnogi na soočenjih žužnjajo iste prežvečen fraze, mali upornik Černač odkoraka. Verjamem, da je takrat že marsikateri Janez doma vriskal: »Tako je! Pa jim je pokazal! Tako se dela!«. Odličen način pridobivanja jeznega in razburjenega dela ljudstva, ki časti pokončnost, domoljubje in zmerno količino alkohola v krvi.

V soboto je skrivnostni Twitter profil Mira Cerarja oživel. Dopoldne je celo dvakrat odgovoril nekomu. Izkoristil sem priložnost in upravljavcem profila postavil tri vsebinska vprašanja v povezavi z njihovim programom. Seveda so me gladko ignorirali. SMC že kaže svoje kraljevske navade višjega sloja, kjer se na vprašanja ljudi ne ozira, svojo »kučanovsko ljudskost« pa gradi na organiziranih srečanjih s podporniki in seveda modrih mislih. Zmerni del Slovencev časti takšno državniško držo in se ji klanja, saj v tem vidi inkarnacijo pravega voditelja, Mazzini bi rekel pravega gospodarja.

Kaj se dogaja pri alternativi? Združena levica je organizirala shod v protest prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Pričakovana poteza, smiselna glede na program in časovno odlično umeščen v kampanjo. Na socialnih omrežjih so pravi levičarji še vedno dejavni, hitri in odzivni. Barbara Rajgelj je v luči zadnje smrti zaradi družinskega nasilja kot prva to vprašanje postavila v luč predvolilnega boja. Samo Združena levica je na Twitterju odgovorila. Obseg znakov tega omrežja je seveda veliko premajhen za celovit odgovor, vendar njihova smer je pravilna: »če se začnejo CSDji ukvarjati raje z ljudmi in ne birokracijo«. Vse pohvale!

Pirati slavijo zgodovinsko zmago. Prvič je pritožba na Vrhovno sodišče glede odločitve volilne komisije uspela in tako Pirati nastopajo v vseh volilnih enotah po Sloveniji. Predstavili so svoje kandidate in med nosilci list po enotah so ljudje s strokovnimi referencami in brez strankarske zgodovine kje drugje. Čisti kandidati. Novi obrazi. Sicer vsi veste, da navijam za Pirate, konec koncev si to lahko privoščim, saj sem samo navaden državljan z enim glasom in svoje prepričanje pač lahko povem javno.

Teorija zarote. Če slučajno SDS in SMC načrtujeta svojo »poroko« po volitvah, je to izjemno nevaren položaj. Dobro bi ga bilo preprečiti z glasovanjem za svoje favorite, za tiste, ki imajo vaše zaupanje. V dvomu ne stavite zgolj na zmagovalce, to je strategija podrepnikov. Uveljavite svojo voljo, da ne bodo to zadnje volitve, ko boste imeli na voljo še več kot dve izbiri.