Dnevnik volivca MM (volitve 2014) – #40

Volitve bodo čez en teden. Torej tečemo zadnji krog, že malo upehani. Letos mi hodijo po živcih predvsem različne ankete javnega mnenja. Telefonske ankete na stacionarne telefone so dinozavri iz prejšnjega stoletja, vendar jih še kar imamo. Spletne ankete so preveč občutljive na večkratno klikanje in vpliv robotkov da bi bile reprezentativne. In tako imamo vse možne rezultate, razpršene po celotnem oblaku. Šalabajzerija. Mislim, da bi morali ankete javnega mnenja prepovedati en mesec pred vsakimi volitvami, saj služijo zgolj zavajanju. Dokler ne bomo imeli boljše metodologije od te povsem zastarele, s katero pa še vedno prepričujejo naivne, da super deluje. Ne verjamem. Ventile mi je ven odneslo pri naslednji anekdoti prijatelja Toneta (povzemam po Facebooku):

Zvoni telefon … čudna telefonska, verjetno bo anketa – se javim:

M: Dobrdan Martin pri telefonu želel bi opraviti kratko 2 min dolgo anketo z vami.

T: Ja seveda , povejte (pričakujem volitve seveda)

M: Anketa bo na temo trenutne politične [tralalaa niti ni pomembno]

M: Ali se boste udeležili volitev 13.7. v procentih od 0 – 100%

T: Da seveda – 100%

M: Zardi česa se ne bi udeležili volitev.

T: Ja če me povozi avto, pa ne bi mogel hodit ( Kaj misliš, če sem rekel 100%)

M: Katere od naštetih strank v vašem volilni enoti boste volili (in našteje)

T: Ja kaj pa 
PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE?

M: Ja saj sem naštel PS

T: PS je Pozitivna Slovenija, Kje imate pa Piratsko stranko?

M: Ja očitno v vaši volilni enoti ni Piratske stranke.

T: Potem imate pa priurejeno anketo in Piratom ne dajete možnosti ali kako?

M: No bom zabeležil ehemm ne ni prirejena anketa, ehemm samo moment ….

Prijatelja so klicali na mobilni telefon (še zdaj ne ve, od kje jim cifra), nihče ni preveril nobenih demografskih podatkov in očitno je spraševal nek dečko za 3,5 EUR na uro, ki ima pojma o vsem skupaj kot se spozna eskimski ribič na bikini kopalke. In to potem postane del številke, ki jo vi berete v kakšnem uglednem slovenskem mediju kot relevantno »merjenje javnega mnenja«? Ne se hecat!

Fantje in dekleta, tole je resna šalabazerija. Na faksu sem imel rad predmet socialne psihologije, kjer nam je profesor v glave vbijal teorijo in prakso vzorčenja, načrtovanja vprašalnika in/ali eksperimenta. Tole je groba kršitev vsega, kar o teh tematikah vem. To je navadno nabijanje nekih glasov, da se bo lepo bralo v tabeli. Zanesljivost, preverljivost in točnost rezultatov pa španska vas. Zato in ne samo zato sem se odločil, da po svojih skromnih zmožnostih prispevam nekaj v ta kaos anket. Lastno spletno predvolilno anketo.

POROČILO SPLETNE ANKETE VOLIVCA MM 1.0

Anketa volivca MM je bila odprta en teden na moji spletni strani. Narejena je bila tako, da naj bi onemogočala klikanje z istega IP naslova, vendar so bila verjetno puščena tudi kakšna stranska vrata za res vnete. Vsekakor odraža mnenje bralcev mojega bloga in v tej luči ni reprezentativna glede na celotno slovensko populacijo. Vsekakor pa je pomenljiva, saj kaže na trend v določenem delu slovenske populacije in sicer na kar zavidljivem številu respondentov. Končni numerus je bil 1680 (N=1680).

Na prvih dveh slikah vidimo dinamiko odgovarjanja na anketo. Prva dva dneva sta bila najbolj intenzivna, s cca. 600 odgovorov na dan (slika 1) in na sliki 2

Slika 1: Število odgovorov na anketo po dnevih

Slika 2: Naraščanje skupnega števila odgovorov na anketo po dnevih

Na sliki 3 imamo rezultate po dobljenih odstotkih posamezne stranke ali liste. Prav tako so vidni odgovori »ne vem« »neveljavna glasovnica« in »ne grem na volitve/ostal bom doma«.

Slika 3: Rezultati Ankete volivca MM v odstotkih glasov za posamezno stranko/listo

Parlamentarni prag v Sloveniji je 4% in naslednje projekcije so narejena na podlagi tega praga – torej koliko mandatov bi v projekciji dobila posamezna stranka/lista.

Slika 4: Seznam strank in dobljenih mandatov po projekciji Ankete volivca MM

Slika 5: Razdelitev mandatov v projekciji Državnega zbora

Slika 6: Število mandatov za posamezno stranko/listo skozi trajanje ankete

Danes takoj lansiram še drugo anketo, imenovana Zadnja anketa volivca MM, ki bo odprta do petka 11. julija do 22:00 in katere sklepne podatke boste dobili 2 uri pred začetkom volilnega molka.