Dnevnik volivca MM (volitve 2014) – osmič

Danes bom razložil dve ideji, pri čemer se vam bo zdela ena bolj nora od druge, vendar v resnici nista povsem neprištevni. Obe sta namenjeni šparanju ali uradno – zmanjševanju stroškov. Denarja je tako ali tako vedno premalo in potem jamramo, ko z lopato mečemo skozi okno za volitve in referendume.

Znanci, ki se malo bolj ukvarjajo z elektronskim glasovanjem, so namignili, da podporo referendumu lahko stisneš elektronsko, za volitve v EU parlament pa ne. Verjamem jim na besedo, seveda pa tega ne razumem. Klik je klik. Očitno neka višja logika, meni nerazumljiva. O pravem elektronskem glasovanju, torej prave volitve od doma s spletnim certifikatom, pa sploh ni ravno glasu. Zakaj?

Domače klikanje, ki bi prav gotovo povišalo udeležbo in aktiviralo predvsem mlajše volivce ostaja tabu. Klik … klik … bum … Nič od tega. Moram priznati, in morebiti tukaj leži razlog ignorance, da seveda glasovanje z miško ni niti četrt tako rajcig kot pravo glasovanje, v živo. Odhod po kosilu ali po maši do osnovne šole … iskanje volišča …postavanje pred tričlansko komisijo, kjer član išče tvoje ime v tistih plahtah (vedno tudi malo v strahu, da te niso medtem izbrisali) in potem sam akt! V roke dobiš papir s sprintanimi možnostmi in se zavlečeš v kabinco. V pol minute mirno kontempliraš o svoji izbiri ter o svoji vlogi v ustroju tega sveta. Politično si dejaven! Pograbiš kulico in obkrožiš. Tako! Dolžnost opravljena. Ponosno pozdravljaš sosede na poti ven, bil si državotvoren in to lahko vsi vidijo.

Doma pa … enako kot tvoja ženska kupuje cunje in ti naročaš preko amazona knjige. Še en klik več. »Ti, a si plačal položnice?«

»Ne, bom zdajle … emmm pa še volil bom zraven in naročil dve pizzi, brez šunke a prav?«

»Super, zame poklikaj Stranko lenih in inteligentnih gospodinj, pa jaz bom morsko!«

»Oki douki miši!«

Ni pravega suspenza kajne? Nekako deluje nespoštljivo in preveč enostavno. Nobenega spoštovanja do te posvečene naloge volivca, odločevalca in kreatorja. Mogoče zato zadeva ne zaživi, saj želita imeti Slovenec in Slovenska svojo usodo v svojih rokah in da se to tudi vidi na daleč … vsaj vsaka štiri leta pri prihodu in odhodu z volišča. Žal pa to stane, celo milijončke evrov.

Obstaja še drobna teorija zarote: Oblasti ustreza nižja udeležba, sploh pa abstinenca bolj razgledanih in mlajših, tistih, ki veliko več in bolj aktivno uporabljajo internet. Manj izobražene in nevešče medmrežja lažje manipulira ta zlobna Oblast. Hm! Vsekakor se bo trenutna politična šlamastika, ki gre v res absurdne vode – od neobstoja ministra za zdravje do dviga DDV – seveda poznala pri udeležbi. Še nižja bo. Ljudem bo viselo še bolj izrazito dol, karkoli jim že visi. Vedno znova tudi govorimo in pišemo o zvestih desničarjih, ki na ukaz pritrobentajo pred skrinjice in ležerne levičarje, ki od sonca zadeti včasih tudi pozabijo na ukaz Partije … Levičarji se zato bojijo lepega vremena in so že zdavnaj skovali načrt, da se datume volitev usklajuje z Agencijo RS za okolje. Obstaja velika možnost, da bo zaradi aktualnih akutnih norosti politike doma ostalo vedno več treznih in razumnih in bodo volitve večinsko volitve zgolj žurka za člane stranke, ki so lahko že po definiciji nerazumni, zavedeni in manj prištevni. Torej bomo zmetali kup denarja za privatno zabavo strankarskih hlapcev.

Nova ideja za varčevanje! Kaj pa če bi bil cel ta volilni cirkus čisto majhen? Imeli bi zgolj tri (3) skrinjice v Cankarjevem domu v Ljubljani. Hej, če si tako zagret za volitve se pa prifuraj v nedeljo v prestolnico, naredi sebi in družini izlet … čakaj v vrsti dve uri kot pri dohtarju, saj si navajen! Voli pod žarometi kamer medijev. V tem primeru bi bilo štetje bliskovito, udeležba sicer zanemarljiva, vendar bi na svoj račun prišli res zagreti, res zvesti. Volivci bi tudi lahko kar počakali v Cankarju na razglasitev rezultatov – nekaj kratkih minutk – in osebno stisnili roko svojemu prvaku. Organizirani bi bili tudi fotosešni za volivce in prvake: od 17:00 do 18:30 se lahko slikate s svojim kandidatom. Cena fotografije bi bila ugodna in nabirka bi šla v sklad za penzije bivšim poslancem. Pobirala bi Anderlič in Potrč. Reveži so padli z višine svojega standarda na realna tla Slovenije in težko preživijo z recimo 3.000 EUR, Pahor to ve. Slišim nekaj glasov s province, da smo žabarji vse skupaj centralizirali? Ok, potem pa imejmo še po eno skrinjico v Kopru in Mariboru, da ne boste sitnarili. Seveda smo vse centralizirali, kaj pa mislite!

Sem mislil napisati še en odstavek o televotingu, ki se odlično odreže pri Evroviziji in ker so evropske volitve neke vrste Evro- vizija, vizija za Evropo, vendar se bom zadržal. Vse skupaj deluje kot hec, vendar je zrno resnice v vsem tem. Kjer bi si lahko zadeve poenostavili, jih prav nerodno zapletamo in seveda tudi dražimo. Referendum bo 3 tedne prej kot volitve, ker se nasprotniki bojijo, da bo aktivacija podpornikov referenduma kot stranski pojav prinesla še večji poraz nasprotnikov, ki so čisto slučajno pozicija. Mora biti ločeno, ker je zahtevna materija in morajo volivci dobro premisliti ter še to, da ne bo referendum samo predvolilni slogan je žgolel minister Grilc včeraj z napisanega listka. Pa dobro, a tile iz PS tudi najbolj preprostih misli ne znajo izraziti brez plonkiča? Kakorkoli Grilc, če še ne veš, je vse predvolilna kampanja in včeraj je v spominu ostalo zgolj to, da boste zapravili nekaj več kot 2 milijona evrov. In si pač niste naredili piarovske usluge. Hvala.

Ali je kak drug pameten razlog za dva datuma, ki mi je ušel? Ali je kak pameten razlog, da ni volitev na klik? Ne vem. Elektronsko oddajam letno poročilo za svoje mikro podjetje, prenakazujem denar, plačujem položnic, vendar ne morem voliti? Ker smo se navadili na plačevanje tistih tričlanskih komisij in ker je cel žur, da pomečemo cele kupe denarja za papir in druge zadeve, ki so del »tradicije«. Mogoče tile strici v oblekah in z napisanimi listki strankarskih parol še niso ugotovili, da gre svet naprej. Če in ko bom volil, me zanima nekaj sodobnega in usmerjenega v jutri.