Doba tepcev

Doba tepcev

Malo se bom pohvalil, kar v Sloveniji ni zaželeno, skromni in ponižni smo. Pa se bom! Bil sem na odličnem koncertu Janija Kovačiča. Ja, to je tisti stari panker, ki je šel na Škofljico, zdaj pa poje nove pesmice, ki so aktualne, ostre in grenko-sladke. Naslov kolumne sem mu ukradel iz ene od prigodnic, saj je kraja pri nas nacionalni šport, zakaj pa ne! Pa naj me toži. Dovolj samohvale, koncert je bil enkraten, lahko vam je žal in tako dalje. Niso časi za heroje, niso časi za junake, zdaj so časi za tepce. Tako veli Kovačič in se mu pridružujem. Čemu in zakaj? Vse bo jasno.

Poletje je, pražimo kisle kumarice, tematik ni veliko, le klasične. Kdo je bil na dopustu, kdo še gre, kdo sploh ne gre, kje je kdo bil in kje so cene zasoljene. To je čudno obdobje leta, ko se država ustavlja in je vse pomembno naenkrat nepomembno, dokler je dovolj ledu v pijači in kreme za sončenje na koži. Juhej, veselimo se. Tudi vaš kolumnist je v zadregi brskal po mislih, o čem bi vam tokrat solil pamet, dokler mu ni v oči padla objava Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki pri meni že dolgo slovi po bistroumnih predlogih, s katerimi očitno opravičuje svoj obstoj in plače uslužbencev. Presegli so sami sebe.

Prebivalstvu so podelili nasvete glede možnosti, da bi kdo pozabil otroka v pregretem avtomobilu. Naslednje vrstice niso vzete iz res slabe komedije, resno mislijo. Smo? Gremo! Prvič: poleg njega položite predmet, ki ga boste takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali. Prijatelj Damjan, oče dveh čudovitih deklet, je z dobršno mero cinizma predlagal, da bi to lahko bil tisti žetonček, ki ga vstavite v nakupovalni voziček. Glej žeton, oh, tudi otroka imam v avtu! Drugič: na telefon si lahko nastavite opomnik, da morate otroka oddati v varstvo. Znanec z interneta mi je takoj poslal aplikacijo, ki vas dejansko opozarja, če ste v avtu pozabili otroka. Nekdo že služi na račun tepcev. Tretjič: pred zapuščanjem avtomobila odprite zadnja vrata in preverite, ali je otrok v njem. Živo si predstavljam dežurnega tepca, ki odpre zadnja vrata štirikolesnika in začuden ugotovi – podobno kot tisti, ki je zraven deteta položil katalog popustov – da je z njim še prestolonaslednik.

Ljudje moji! Daleč smo prišli. Človeški um razmišlja o kvantni mehaniki, o genomu, o prihodnosti električnih avtomobilov, o duhovnem vidiku obstoja. Goji visoke ideje o znanosti in umetnosti, vendar je ob vsem tem tako nebogljen, da pozabi na svoje potomstvo, kateremu so vsa ta dognanja namenjena. Zakaj so izumrli dodoji? Po izročilu Ledene dobe (risanke) zato, ker so za lubenicami skakali v prepad in je z njimi šla tudi njihova zadnja samička. Iz pričujočega genialnega prispevka postaja jasno, da je človeštvo na pragu izumrtja. Število tepcev je ogrožajoče veliko in če ne bodo slišali nasvetov za preživetje, bodo vse uničili.

Humanist sem po duši, celo dobrega srca, zato vam za konec brezplačno natrosim nekaj nasvetov, da bomo preživeli. Spodnje perilo redno menjajte in si ga ne natikajte na glavo. Vroče je in pijte dovolj vode, drugače boste umrli. In pri vsem skupaj najbolj pomembno, ne pozabite dihati, ker je tudi to smrtno nevarno. Hvala in upam, da boste z menoj tudi naslednji teden.

Kolumna je izšla v ponedeljek, 24. julija v časopisu Svet24

Fotografija je iz igranega dokumentarca The Age of Stupid, v katerem Pete Postlewaite igra Arhivarja iz prihodnosti, ki skuša ugotoviti, zakaj je bilo človeštvo tako neumno, da leta 2008 ni reagiralo na klimatske spremembe …