Elektronski parlament volivca MM (volitve 2014)

Danes se zaključuje elektronsko glasovanje v Zadnji anketi volivca MM, ki je bila druga anketa v času te predvolilne kampanje. Jutri je volilni molk za te volitve. V teh tednih je bilo kar zabavno, predvsem so se nekateri ljudje zelo vznemirili. Dobil sem sporočila, da sem smešen, nesposoben, mogoče celo od koga plačan. Očitno je merjenje javnega mnenja nekaj, kar mnogo ljudi zadeva in jih zanima. Seveda nisem tako nor, da bi mislil, da je spletna anketa na blogu kakorkoli reprezentativna za celotno slovensko populacijo. Gre za mnenje zavidljivega števila bralcev tega bloga, ki so seveda selekcionirani po nekem ključu. Mnogi so v teh spletnih anketah, ki so narejene seveda povsem prostovoljno in iz veselja, spregledali satirično noto. Na besedo verjamemo »uglednim« agencijam, ki nas zasipajo z odstotki, čeprav je metodologija pridobivanja teh podatkov grozljivo zastarela. Računalniško podprto telefonsko anketiranje, ki ima za osnovo Telefonski imenik Slovenije, sem spoznal leta 1998. Takrat sem lezel na internet preko »dial-up« telefonske povezave, poleg gsm Ericssonove »opeke« sem seveda imel stacionarni telefon, saj sem samo preko njega sploh lahko šel na internet. Z isto tehnologijo meriti javno mnenje leta 2014, ko stacionarnega telefona nimam že 8 let, na internet dostopam tudi preko androida kjerkoli, je milo rečeno nekaj let za leseno žlico. Ne mislim, da je takšna oblika spletne ankete, kot je moja, pravilna, želim pa opozoriti na zanesljivost agencijskih podatkov, s katerimi nas zasipajo.

Toliko. Zdaj pa poglejmo te podatke. Vsega skupaj je kliknilo anketo in izrazilo svojo voljo 653 ljudi. Surovi rezultati v odstotkih so razvidni na Sliki 1

 

Slika 1: Odstotki strank v Zadnji anketi volivca MM (N=653)

Glede na te elektronske rezultate bi projekcija mandatov v Državnem zboru bila videti tako kot kažeta Slika 2 in Slika 3.

 

Slika 2: Projekcija mandatov elektronskega Državnega zbora

Slika 3: Projekcija mandatov v obliki »kolača«

Na sliki 4 lahko vidite spremembe projekcije mandatov skozi večanje vzorca. V začetku zbiranja podatkov je dobila mandate tudi DL, ki se kasneje ni uvrstila v elektronski Državni zbor. Socialni demokrati so bili pogosto uvrščeni v elektronski Državni zbor, vendar so na koncu ostali pod parlamentarnim pragom. Piratska stranka je večino merjenja vodila in na koncu padla na drugo mesto, vodilno mesto je prevzela Združena levica. Prav tako je SDS polovico časa držala tretje mesto, ki ga je vztrajno napadala SMC in ga na koncu tudi osvojila.

 

Slika 4: Projekcije mandatov skozi večanje vzorcev

 

Pa še za konec – prispevek s terena. Bralka Mojca:

Enočlanska predvolilna komisija v moji osebi ugotavlja naslednja dejstva: v občini s pribl. 3020 volilnimi upravičenci oz. v vasi, sedežu občine, z okoli 600 volivci, se je v nabiralnikih občanov do petka, 11. 7. 2014 znašlo 7 predvolilnih propagandnih letakov. Največjega ima DeSUSov Karlo, pol manjšega, a debelejšega pa Pošteni Zoki. Karlu v prid gre (poleg velikosti formata oz. lakiranega papirja) tudi objava križanke s fotko njega osebno v kratkih hlačah. Najdrobnejša je Zaveznica Alenka, vmes pa se, veliki med A4 in A5 formatom trudijo še SD, SLS, SMC in edini neparlamentarci, ZL.

 

Pa še z moje strani: na Fužinah (cca. 12.000 prebivalcev) se je v nabiralnikih do petka, 11. 7. 2014 znašlo 14 predvolilnih propagandnih letakov. Kateri, razvidno s fotografije.

 

 

V nedeljo po pameti. Vsak ima en glas. Srečno!