Evropski ambasador za boj proti spolni zlorabi Matthew McVarish na poti po Evropi (dokumentarec)

Mesec in pol je že od obiska Matthewa McVarisha v Sloveniji in danes vam lahko pokažemo še enega od rezultatov njegovih prizadevanj. Kot evropski ambasador za boj proti spolni zlorabi se je lotil večletnega projekta hoje po vseh evropskih prestolnicah in avgusta letos je prišla na vrsto Ljubljana in za njo Zagreb. Vse skupaj poteka v okviru kampanje Road to Change (http://roadtochange.eu/). Ljubljana pa je na seznamu evropskih mest dobila poseben položaj še zaradi enega dogodka. V naše mesto je v začetku avgusta prišla tudi Randa Fox, ustanoviteljica fundacije Not On Our Watch iz ZDA skupaj s svojim snemalcem Codyjem. Njun načrt je vključeval tako Randino hojo ob boku Matthewu kot tudi snemanje dokumentarca. Spolna zloraba je globalni problem človeške družbe in to prispevki k ozaveščanju in preprečevanju.

In? Hja, oboje je uspelo! Randa je vzela pot pod noge, Cody pa je s svojo kamero spremljal ta košček evropske poti, včasih izza armaturne plošče zvestega avtodoma, ki ga pilotira Stigo, švedski prijatelj Matthewa in pomočnik , včasih ob poteh Slovenije in Hrvaške. Nastal je čudovit zapis časa, v katerem sta avtorja namenila nekaj prostora tudi meni in našemu primeru. Hvala obema za to podporo! Upma, da bo film dosegel različne ljudi po celem svetu, s svojim univerzalnim jezikom boja proti zlorabam prepričal dvomljivce in utrdil prepričanje zaveznikov – ne smemo molčati!

Eden izmed ciljev kampanje Road to Change je tudi ukinitev zastaralnih rokov za kazniva dejanja spolne zlorabe. Tudi v Sloveniji žal ta rok še vedno obstaja, ne gelde na dejstvo, da pogosto šele odrasli oškodovanci zberejo pogum za pregon storilca, včasih pa zaradi potlačevanja njihov spomin na dogodke iz otroštva postane bolj jasen šele v odrasli dobi. Storilci pa so medtem lahko na prostosti in imajo možnost zlorabe novih otrok. Nekatere države zaradi Matthewa in njegove hoje po Evropi že spreminjajo zakonodajo, njegov načrt je tudi, da s tem predlogom in zajetnim številom podpisov vstopi v Evropski parlament.

Prosim vas, da povezavo do dokumentarca delite med svojimi prijatelji in znanci. Hvala za to potezo in srečno: