Glasbeni coach, kaj je to?

Včasih imam občutek, vsako minuto nekdo postane coach za nekaj. Res je, to je precej popularna in žal tudi zlorabljena beseda. Ali ste za, da naredimo nekaj reda? Ljudje se pogosto bojijo nas psihologov, ker baje beremo misli, testiramo in imamo vaše osebnosti v malem prstu, kar je seveda vse izrazito pretiravanje. V resnici smo naredili fakulteto, ki se res ukvarja s človeško psiho, vendar takšnih nadnaravnih sposobnosti nimamo. Kaj v resnici počnemo? Zelo različne zadeve. Mnoge kolegice in kolegi so v marketingu, oddelkih za človeške vire ter skrbijo za lažji potek delovanja organizacij in delovnih procesov. V šolstvu jih najdete tudi mnogo. Nekateri so se odločili za klinično pot in postali diagnostiki za duševne težave in bolezni. Obstaja pa tudi pot pozitivne psihologije, kjer ni toliko poudarka na težavah, temveč na boljšem izkoristku naših potencialov. Smo to zdaj razčistili?

Ostaja nam še ena dilema – psihoterapevti in coachi, je to isto, podobno ali nekaj čisto različnega? Psiholog kar tako ni psihoterapevt, psihoterapevti pa tudi pogosti po osnovni izobrazbi niso psihologi. Naredili so eno izmed edukacijskih šol v eni izmed smeri psihoterapije, ki jih je v svetu več deset. Na njih se obrnemo po pomoč, ko želimo razrešiti svoje vzorce delovanja, ki imajo zelo verjetno izvor v naši preteklosti, prav tako pa prihajamo zaradi akutnih stisk, ki se dogajajo tukaj in zdaj. Coach ni psihoterapevt. Coach se sicer giblje v polju psihologije, celo pozitivne psihologije, in je veliko bolj usmerjevalec za naprej. Smo tudi to razčistili?

Zdaj pa še to … Kaj hudiča delam kot glasbeni coach? To, da neizmerno ljubim glasbo že veste. Mogoče veste tudi to, da načeloma nimam posluha in ne igram nobenega inštrumenta, tudi bolje, da me ne slišite peti. Ker sem prestar, da bi okoli nosil ojačevalce in zvočnike, mi ostane bore malo. Ne, v resnici skušam svoje psihološko znanje uporabiti kot pomoč glasbenikom na njihovi poti. Kaj počnemo? Ukvarjamo se z motivacijo, skupaj oblikujemo dosegljive cilje, iščemo rešitve za nastale težave in oblikujemo strategije preživetja v tej džungli glasbenega posla. Svoje stranke spodbujam, spremljam na njihovi poti, se z njimi veselim uspehov in včasih tudi tolažim, ko se kaj zalomi. Poleg gledališke umetnosti je glasbena dokazano ena najbolj zahtevnih – poleg velike izpostavljenosti in resničnih vrhunskih doživetij s seboj prinaša ogromno težav, razočaranj in stresa. Mislim, da smo tudi to razčistili.

Če ste glasbenica ali glasbenik vas vabim, da poskusite. V zaupnem pogovoru lahko pogledamo, kaj vas tare na vaši karierni poti in kako lahko pomagam. Mogoče to ni zadeva za vas, mogoče pa sklenemo zavezo, da bomo nekaj časa skupaj hodili. Vse je odvisno od vas. Srečno!