Kaj gledam, poslušam, berem … drugič

V Prostih radikalih sem v zadnjem tednu veliko več brskal med slovenskimi povezavami kot med tujimi. Pritegnil me je nagrajeni dokumentarec Janeza Burgerja Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj. Odličen portret kantavtorja, bivšega pevca Buldožerjev, žive legende, večnega upornika, dežurnega mestnega norčka Kopra in kar je še takšnih opisov človeka, ki prepriča s svojim intelektom, upornostjo in lucidnostjo, ki pokleka pred Oblastjo samo namerno in z natikači na kolenih. Povezava je …http://ava.rtvslo.si/predvajaj/priletni-parazit-ali-kdo-je-marko-brecelj-dokumentarni-film/ava2.174256306/

Glede na to, da moj mali internetni radijski projekt http://maticmunc.net/vsebine/radio-kozmos/ sprejemate dobro, sem pogledal tudi to, kaj podobnega še počnejo kolegi po Sloveniji. Bloger Don Marko http://markom.watoc.org/ ima tudi svojo avdio izdajo, ki jo je po lastnih besedah malo zanemaril, vendar, upam, samo začasno. Marko, naj ti bo “konkurenca” res spodbuda.

Metina lista http://metinalista.si/ je zajeten multimedijski projekt, katerega motor je Nataša Briški. Na tej spletni postaji sem našel marsikaj zanimivega, tako zvočni podcast, kot tudi resnicometer izjav slovenskih javnih oseb in zanimive pisne prispevke. Meta raztura!

Ne vem čisto točno, če res berem, ker v resnici bere moja lady, bere pa tudi meni: koga? Mojstra Terryja Pratchetta, ponovno. Avtor fantazijskega Discworlda (Ploščnega sveta) in zgodb tega nenavadnega satiričnega zrcalnega odseva našega sveta se zadnja leta bori z Alzheimerjevo boleznijo, še vedno diktira knjige, v našo domačijo pa je spet zašel njegov Mort. Pratchett je izjemno duhovit pisec, spretni žongler smešnih analogij in tkalec zgodbic. Še vam fantastika ustreza in slučajno še niste …potem morate.

Pa še enkrat nazaj v Slovenijo. Od novoletnih praznikov dalje, ko je v najin nabiralnik našla pot zgoščenka Katarine Juvančilč in Dejana Lapanje (hvalaaa!), se plošček Selivke ne poslovi iz malega domačega mešalca zvokov. Noro dobri songi, besedila za pokončne kocine in …mah, poslušajte sami http://www.katarina-dejan.com/selivke

In čisto za konec – kaj zmore domača pamet, kreativnost, zagon: video spot benda Indigo, narejen 100% v domači produkciji:

Vaš Prosti radikal