Kaj v resnici hočemo? Pojma nimamo!

Poznate tiste kratke stripe, ki krožijo po spletu in so vedno narejeni na isti princip? Za nas bi šlo takole: Kdo smo? Slovenci! Kaj želimo? Spremembe! Kako jih bomo dosegli? Pojma nimamo!

Živimo v državi, ki je tako močno prepredena s korupcijo, da je to stanje. Preskakovanja čakalne vrste v Kliničnem centru niti ne dojemamo tako, zato je tretjina preskočenih pacientov zgolj cifra. Ker ni s tem nič narobe in ker si to lahko privoščimo. Mogoče bi celo mnogi med nami delovali podobno. Črna in siva ekonomija sta načina preživetja. Želimo imeti močne javne sisteme v podporo državljanom, recimo šolstvo in zdravstvo, vendar za to nimamo denarja. Denarja nimamo, ker nam gospodarstvo ne deluje. Gospodarstvo ne deluje, ker nimamo idej in vizije, kaj bi sploh počeli. Idej nimamo, ker smo se odvadili razmišljati drzno in kreativno. Pogumno ne znamo misliti, ker imamo zastarel šolski sistem, ki spodbuja reprodukcijo podatkov in zatira samoniklo mišljenje. Okorel šolski sistem imamo, ker nimamo idej in nimamo denarja. Javno zdravstvo nam škripa, ker ni denarja. Denarja ni, ker ničesar več ne delamo. Ja, se ponavljam.

Ujeti smo v začaran krog napačnega delovanja in brezidejnosti. Vrh takšnega stanja predstavlja slovenska vlada, ki zmore naštevati nove davke in jemlje nove kredite. To je naša strategija preživetja. V resnici bi morali razmisliti, v kakšnem politično-gospodarskem sistemu sploh želimo živeti. V koruptivnem turbo kapitalizmu z mnogimi elementi socializma? To namreč imamo. In to ne deluje. Ali lahko deluje kapitalizem s človeškim obrazom kot kažejo skandinavski primeri z dolgo tradicijo? Ali bomo kapitalizem ukinili, mogoče celo denar in šli nazaj v blagovno menjavo? V primeru, da bomo denarno izmenjavo obdržali, potem bomo morali nekaj ustvarjati, dodano vrednost tako ali drugače. Izdelke ali storitve. Potrebujemo dovoljenje za ideje, da bomo brez ovir razmišljali in tudi uresničili nekaj, od česar bomo živeli. Turizem? Informacijska tehnologija? Lesna industrija? Torej, kaj vraga bomo v Sloveniji počeli?

Težko bomo sedeč na tleh s prstom v nosu jamrali, da nam nihče ne pomaga. To namreč dela slovenska vlada, pobalinsko si vrta po nosu in vsake toliko javnosti predstavi rezultate tega kopanja. V resnici je vedno strjen smrkelj, samo predstavijo nam ga vedno drugače.

Predsednica vlade je čivknila, da živimo bolje kot pred letom dni. Gospa živi na drugem planetu in se vsak ponedeljek z raketo katapultira v Slovenijo. Pet dni potem ponavlja fraze in floskule. To je očitno, saj izjava nima nobene realne zveze z življenjem ljudi. Mogoče je govorila v lastnem imenu in imenu lažnih gospodarstvenikov, ki sploh niso lastniki podjetij, ki jih vodijo, zgolj bogatijo na njihov račun. Mogoče vsi oni in še politiki zraven živijo lepše kot pred letom. Pred letom so se še realno bali, da jih bo vzela ulica. V resničnem in konkretnem bosanskem smislu. V resnici pa se je zgodilo, da sta iz vstajniškega gibanja izšli dve novi stranki. Ena polna oseb lastnih ambicij, ki so postali solidarni, ker so mnogim propadle prejšnje stranke in druga močno ideološka, z oživljanjem socializma in rdečo zvezdo. In to je ves rezultat.

Matic Munc

Kolumna je objavljena v časopisu Svet24 22. 2. 2014