Lobi moči

Lobi moči

Boj za moč je eden iz med močnejših rušilnih dejavnikov medčloveških odnosov. Debata o tem poteka na precej zanimivih forumih po celem svetu in je zelo aktualna. Pogosto se temu pridružita tudi argumenta spolnosti in varnosti kot dveh temeljnih potreb človeka. Kombinacija vseh treh je naravnost ubijalska. Nekatere pare prižene do roba norosti, čez mejo umora ali, v precej blažji obliki, do konstantnega nezadovoljstva, ki traja cela desetletja.

Moč se v sodobnosti kaže na različne načine, saj ne gre več za samo brutalno fiziko, govorimo lahko o psihični prevladi in seveda o najbolj jasnem pokazatelju razlik v moči celotnega sveta – v količini denarja, ki ga oseba poseduje. Ta količina nas ločuje in določa, kdor poseduje dovolj socialne moči v tej družbi. Pa ne samo to! Kot sem v samem začetku zapisal, borba se odvija vsak dan v najbolj osnovni možni skupini – paru. Da, tudi tam je včasih komolčanje za moč zgolj primerjava izpiskov na tekočem računu, kjer nekdo težko prenese, da partner nosi domov pač večjo količino teh papirčkov. Obstaja pa posebna oblika človeške dejavnosti, kjer kombinacija moči in spolnosti dobi neslutene razsežnosti. Tej dejavnosti pravimo politika.

Bil je povsem fleten možakar, prijeten sogovornik in bister mož vse do trenutka, ko se je vrgel v politiko. Na cesti ni več pozdravljal, venomer se mu je mudilo, ko je na uho prislanjal mobilca, katerega račun smo poravnavali kar vsi državljani. Včasih sem ga zagledal na zadnjem sedežu kakšne limuzine, katere goriva ni plačeval omenjeni povzpetnik. Pa ni bila samo ta moč, s katero se je pojil. Na konferencah, zborih in sprejemih se je gnetel poleg res znanih osebnosti. Izkoristil je vsak foto termin za nasmeške poleg lepih dam. In z močjo je rasla tudi želja po spolnosti na lastno zahtevo. Saj je vendar bil na poti na vrh sveta in tam mu lahko delajo družbo samo lepotice.

To je samo ena tipična zgodba človeka, ki ga je moč spridila. Imamo pa tudi druge primere, kjer dva človeka skleneta že vnaprej dogovorjeno alianso, da si bosta preko skupne postelje in lastnih vplivov gradila svoj veliki krog moči. Zanimivo je, kako v teh parih pogosto zakonca niti nimata istih priimkov, da ne bi bilo preveč očitna njuna sprega. Tako mnogi niti ne vedo, da se zvečer sestaneta v skupni jazbini, kjer štejeta kupone moči, ki sta jih preko dneva nabrala. O njih se zgolj šepeta, da gre za res vpliven par, s katerim ni dobro imeti opravkov. Svojo moč sta potencirala, najbolj pogosto z namen zatiranja vseh drugih in tretjih.

Današnji zapis je nastal, ker končujemo teden, v katerem smo izvedeli, da je v slovenski politiki možno praktično vse. No, kot da tega nismo vedeli že prej, le novo potrditev smo dobili. Izvedeli smo, da kraja ni kraja, če se zgodi posredno. Izvedeli smo, da se domnevni vplivneži med seboj trdno držijo za jajca, da ne bi kdo pisnil. Združeni so v zaprtem lobiju moči, kjer ni tako pomembno točno katere politične barve je kdo, šteje le to, kdo bo na kup zvlekel več denarja, da bodo vsi imeli kaj od tega. Da bodo lahko vsi kradli po lastnih potrebah. No, v takšni družbi ne želim živeti. V resnici se mi zdijo razne takšne prakse gnusne. In napel bom vse sile, da to ne bo naša prihodnost.

Zapis je najprej našel svoje mesto v časopisu Svet24 in sicer v soboto 23. januarja 2016