Mali psihopat

Mali psihopat

Skromno stoji ob robu pločnika in v roki stiska mapo s svojimi dokumenti. Obleka je urejena, drža zadržana in izgled na prvo oko simpatičen. Poznam vsaj dve socialni delavki, ki sta zanj rekli, da je šarmanten. Vedno se odzove na vabilo in včasih, kadar je situacija primerna, močno joče nad lastno usodo in krivico, ki se mu dogaja. Je tip malega psihopata, ki ga skoraj vsak pozna v svoji okolici. Drugo vprašanje je, ali ga prepozna.

Težko nam je priznati, da med nami živijo kronično moteni in škodljivi ljudje, katerih sistemska napaka ni vidna na prvo oko. Svojo pravo naravo upravičeno skrivajo, saj je v resnici povsem družbeno neprimerna. Oplesk čudovitega laka šarma, izmišljene sentimentalnosti ali pokornosti zavaja okolico. Skrbi nas lahko, da to prepozna le manjši del strokovnjakov. Običajen odziv na pojav psihopata v naši okolici je to, da se mu prijazno smehljamo, nam je mogoče malo nerodno, vendar ga pustimo pri miru. Na tak način samo potrjujemo njegovo vedenje in mu dajemo moč. Velika napaka.

Kako je tak odziv napačen se pokaže takrat, ko mali psihopat pridobi nekaj socialne, finančne in mogoče celo politične moči. Dokler je to omejeno početje, pri katerem trpi le njegova bližnja okolica lahko govorimo o lokalni mikro katastrofi, pri prestopu med velike igralce pa so tudi vložki veliki. In to je posledica tega, ker smo psihopatu, ko je bil še mali, preveč pustili. Zdaj je postal velik in ga je veliko težje ustaviti. Da bi bil zaplet še večji – ravno okolja socialne, finančne in politične moči nudijo krasno gnojilo za njihovo početje.

Ponekod imajo države svojo mafijo, pri nas ima mafija svojo državo. Obstoj prepletenih omrežij moči in vpliva ni več predmet teorij zarote, temveč o tem govorijo naši resni raziskovalci in komentatorji. O tem želim pisati več in bolj pogosto samo zato, ker je to dejansko največja cokla našega razvoja. Ovira, ki nas bo blokirala naslednja desetletja in dajala slab zgled našim naslednikom. Za obstoj in delovanje takšnih mrež so preživetvenega pomena prav psihopati brez vesti in drznega vedenja. Točno takšni skrušeni možakarji z začetka današnje zgodbe samo čakajo na nekaj vzvodov moči, da pokažejo svojo pravo naravo. In oni so eksekutorji najbolj bolnih načrtov zlorabe prebivalstva.

Odločen in iskren pogovor o načinih popolne ustavitve tako malih kot velikih psihopatov v vseh družbenih slojih Slovenije in seveda tudi dosledno izvajanje teh načrtov nas lahko zaščiti pred njimi in mrežami, ki stojijo za hrbtom. V teh dneh bo debata o kaznivosti groženj v okviru družinskega nasilja, kar bi nam morala biti iztočnica za pogovor o grožnjah veliko širše. O kaznovanju ljudi, ki za dosego svojih ciljev ustrahujejo druge, prirejajo dejstva in ob vsem tem vzdržujejo navzven prijazen obraz. Sposobnost pogledati za to masko bi morala biti enostavno dostopna čisto vsem. Je tudi neke vrste odraz stabilnega in relativno zdravega človeka in tudi strokovnjaka. In če vam proti koncu zapišem, da je takšnih oseb mogoče blizu 20 odstotkov populacije, bi se morali zamisliti. Ne, to niso samo neškodljivi čudaki in tečnobe. To so točno takšni liki kot bivši mož vaše znanke, zaradi katerega še 10 let po razvezi vsak večer večkrat preveri ključavnico. In nekateri vodijo našo državo.

Tudi ta zapis je bil najprej natiskan in sicer v časopisu Svet24 dne 6. februarja 2016