Manifest milenijskega novega vala slovenske glasbe

Dame in gospodje, dovolj imamo! Dovolj imamo pohlepa, neprofesionalnosti, goljufij, zamer in ljubosumja. Dovolj imamo slabe dediščine naših prednikov, ki so “zajebali vse, kar se je zajebat dalo”. Dovolj imamo tega, da se slovenska glasbena scena vleče kot rahitični polž na antidepresivih. Dovolj imamo, ker vemo, da lahko delamo bolje.

Dejstvo je, da se slovenski mladi glasbeniki borijo za svoj košček svetlobe na temnem soncu. Vadijo, nastopajo, snemajo, razmišljajo, načrtujejo in sanjajo. Prav je tako! V zadnjih 25 letih še nismo imeli tako kvalitetnega nabora mladih skupin različnih žanrov. To so letniki 1990 do 2004, ambiciozni in nadarjeni mladi ljudje, ki jim pogosto zadrte in utrujene stare legende ne dajo prostora. Ni vedno tako! Vedno več izkušenih in poštenih slovenskih glasbenikov in producentov ponuja roko in gradi most med izkušnjami in mladostjo. In ta most bo trden. To je prihodnost slovenske glasbe. Zato ta manifest. Kot opomnik in vodilo, kaj vse lahko naredimo.

  1. Sodelovanje med vsemi akterji glasbe – glasbeniki, tonskimi mojstri, managerji, booking agenti, lastniki odrov, lastniki klubov, medijskimi osebami in ljubitelji glasbe temelji na zaupanju in dogovorih. Dana beseda naj velja kot zapečatena kuverta.
  2. Poslovni odnosi se urejajo s pogodbami, kjer vse stranke podpišejo pogodbo in se zavežejo k izpolnjevanju določil pogodbe. Pogodbe niso vsiljene, temveč rezultat poštenih pogajanj vseh strank.
  3. Vsi akterji milenijske slovenske glasbene scene se zavežejo k prispevanju v skupnost. Podpirajo eden drugega, si pomagajo in rešujejo sprotne zaplete v duhu spoštovanja in glasbenega tovarištva.
  4. Vsi akterji milenijske slovenske glasbene scene se trudijo k decentralizaciji Slovenije in k oživljanju manjših slovenskih krajev.
  5. Naj slovenske turneje slovenskih bendov spet postanejo prave turneje, kjer bendi nastopajo v več krajih in skrbijo za oživljanje lokalne scene.
  6. Vsi akterji milenijske slovenske glasbene scene se trudimo, da kvalitetna glasba prihaja na vse dostopne medije. Internet nam omogača veliko delitev, vendar še vedno obstaja radio in televizija. Urednike medijev pozivamo, da odprtih ušes in duha prisluhnejo izdelkom milenijskega vala in po lastni presoji dajo nekaj medijskega prostora tudi prihajajočim.
  7. Vse ljudi, ki čutite glasbo in jo imate radi, pozivamo, da podprete prizadevanja slovenskih milenijskih mladincev in mladenk na različne načine. Da obiskujete nastope in plačate vstopnino, da kupite njihove izdelke in da morebiti z donacijo včasih omogočite nabavo glasbene opreme tistim, ki do nje pridejo težje.
  8. Vsi akterji milenijske slovenske glasbene scene se bomo trudili, da gre glasba v svet. Da nas slišijo v tujini in da lahko tam tudi nastopamo. Preko poštenih partnerstev v tujini bomo gradili svetovno mrežo kvalitetne glasbe.
  9. Starejši akterji se zavezujemo, da bomo svoje znanje in izkušnje predajali mlajši generaciji na odkrit in pošten način v duhu krilatice “sharing is caring”.
  10. Pri vsem skupaj ne bomo nikoli pozabili, da je glasba žur, sprostitev in kanal izražanja pristne kreativnosti. Pri tem se ne bomo omejevali z mejami naših okusov, temveč bo merilo spoštovanje do vloženega truda in spoštovanje naših načel skupnosti.