Nepomemben spis

Takole klepetam z znanko in reče: »Saj je čisto fino, ko pišeš te bolj globoke zapise, vendar mogoče bi začel bolj na začetku. Tile naši moški nič ne razumejo, razloži bolj enostavno.« Pa sem se zamislil in mogoče ima prav. Zato danes o povsem nepomembnih temah, ki lahko sčasoma postanejo pomembne. Zelo enostavno. Preprosta navodila za moške, ki svoje princese zanemarjajo, pa tega sploh ne vedo. Mogoče jim lahko to preberete. Nimam pa pojma, ali bo kaj pomagalo.

Čez vikend vstani zgodaj, ne valjaj svojega mačka ali lenobe, in zrihtaj zajtrk. Ker že nekaj časa ne lovimo mamutov, ujemi malega mamuta v lokalni trgovini, skuhaj kavo in vse skupaj parkiraj v spalnico. Ne pritožuj se, ne jamraj kako te vse boli in enostavno zagrabi bika za roge. Punce trdo delajo cel teden in si zaslužijo malo razvajanja vsaj na proste dneve. Brez kulinaričnih mojstrovin, ni potrebe, samo enostavna hrana in kava za poleg. Rezultati bodo razveseljujoči.

Imej odprte oči in raziskuj, kakšne malenkosti je možno dobiti v malo bolj posebnih prodajalnah. Malenkosti sem rekel! Darilca v vrednosti 10 evrov brez posebnega razloga, ker se vam je tako pač zazdelo. Presenetite, razveselite … Madona, saj ni tako težko! Brez nadležnega materializma, zgolj pozornost. Sprejemanje daril je za marsikoga kar težka naloga, saj so nas mnoge naši roditelji skozi darila pogojevali glede ljubezni ali na njih vezali močne občutke krivde. Ko utrjujemo stališče, da si naši ljubi zaslužijo te drobne pozornosti samo zato, ker so, naredimo kar veliko dobrega.

Daj vendar skrbi zase v higienskem smislu. Milo in vodo imamo skoraj vsi. Če nosiš brado, jo urejaj. Če se briješ, se vendar brij. Nekajdnevno zanemarjeno strnišče ni seksi, pobje. Pa tudi majico lahko zamenjaš. Deodorant dela čudeže samo, če ga namažeš na ključnih mestih. Na polički ob ogledalu, kjer je ostal po zadnjem obdarovanju, zgolj nabira prah. Pa zelo nerad slišim bedni slovenski »pregovor«, da ima dober mojster svoje orodje pod streho, kar je opravičilo za pivske trebuhe in splošno razvlečenost telesa. Daj se vendar malo spravi v formo, s tako žolco pohajati po svetu ni lepo.

Prevzemite iniciativo! Načrtujte izlete, dogodke, predstave, druženje … Tako radi po netu brskate za svojim sanjskim avtomobilom ali gledate porniče, dajte še kdaj pregledati, kaj se zanimivega dogaja v vaši okolici, kupite vstopnice, če je potrebno ali samo svojo gospo presenetite z načrtom: jutri greva pa tja in tja. In če bo začela ona jamrati o tem, da je potrebno pospraviti stanovanje, pomiti okna in zamenjati posteljnino, jo primite za roko in odpeljite ven. Delo opravite kasneje vi ali tudi skupaj. Ta opravila bodo res počakala, življenje ne. Načrtovanje je tudi povsem lenobni dan, ko vsi skupaj ne delamo nič res pomembnega, ampak beremo knjige, poslušamo glasbo ali gledamo kakšno zanimivo serijo ali film. Življenje ni zgolj delo, je tudi preprost užitek navadnega bivanja. Ker samo smo.

Pa seveda – nauči se že vendar pogovarjati! Nehaj s temi bednimi skomigi z rameni in »ne vem« pa »pusti me pri miru«, nehaj z zmrdami in surlami, nehaj z dolgimi tišinami … odpiraj ta usta in začni govoriti o vsem, kar te moti ali kar te zanima. Ko govori kdo drug, poslušaj! Če govori tvoja draga, jo skušaj razumeti. Če česa ne razumeš, vprašaj! Če je kdo prizadet, potolaži. Bodi že vendar enkrat vreden imena Človek, ne samo ameba na dveh nogah, ki ima novega mobilca. Neskončni tok komunikacije je nekaj najlepšega, kar si lahko ljudje poklonimo, v tem preprostem stiku med dvema bitjema. Poskusi! Tako preprosto je, da je kar težko razložiti.

In pri vsem skupaj – nasmehni se. Poglej človeka ob sebi in razumi, da si predstavnik privilegirane skupine prebivalcev tega planeta, da ti v resnici ni nič hudega. Skromna hvaležnost za tako darilo življenja je čisto na mestu. Mogoče vam bo vse skupaj videti podobno kot instant nasveti v kakšni reviji – no, ni bilo tako mišljeno. Kot poceni pozitivistični nasveti iz rokava? Upam, da ne. Plehki »new age«? Joj, tega si res ne želim. Vse, kar je bilo zapisano, je tisto, kar res mislim. In tukaj sledi pika.

p.s. celotni zapis je narejen tako, da ga lahko razumemo zgolj za heteroseksualen osebe, vendar jih lahko z lahkoto razumemo tudi za istospolno usmerjene, ja? Malo se poigrajte z besedami in je vse jasno. Pa seveda – kaj pa s tistimi, ki niste v razmerjih? Enostavno. Opisane lastnosti ali vedenjske finte so kar dobra osnova, da boste v svoj vsakdan pritegnili ljudi, ki vas bodo imeli radi, vas spoštovali in z vami šibali po ovinkih tega življenja.