Obrat za 180 stopinj

Obrat za 180 stopinj

Pogosto so postopne in počasne spremembe v življenju najmanj stresne in so videti, kot bi veliko čezoceansko ladjo počasi obračali v velikem loku. To je lahko dober način. Včasih pride čas, ko je potrebno narediti odločen rez in presekati s prejšnjo prakso. Težko sodim o tem, kateri način je boljši, sem pa mnenja, da ni nobenih pravil glede na različne situacije. V nekaj vrsticah vam želim zgolj opisati, kako poteka radikalni prelom s prejšnjim pri meni. Nikakor ne kopirajte tega! Uporabljajte lastno pamet. In tudi motiv za zapis ni bilo soljenje te vaše pameti ali vsiljevanje nekega življenjskega stila.

Mogoče vam najprej predstavim, na katerih področjih in kako sem se lotil preloma. Še ena runda odvajanja od kajenje je v teku, lanska je že bila dobra popotnica. Tukaj je še najmanj skrajnosti, saj se šlepam na vape (uparjalnik) in občasno tudi na »fuge« (snus tobak). Detoksiciram spletna omrežja in sploh obsedenost s pametnimi napravami. Predvsem ne mislim več na dolgo in široko debatirati na Facebooku, ne preverjam stanja na Twitterju in fotografij na Instagramu. Vse skupaj imam še vedno instalirano na napravah, vendar se držim stran. Elektronsko pošto preverjam enkrat dnevno in službeni telefon je dosegljiv le dve uri na teden. Upam si in lahko si to dovolim, da nisem neprestano dosegljiv. Čez vikend me ni. Ah ja, absolutno ne spremljam medijev, včasih kaj ujamem in to je vse. Pika.

Iz prehrane je v veliki meri letel sladkor, ne povsem a izdatno. Trudim se prehranjevati brez bele moke in različnega instantnega sranja. Nisem postal vegan ali presnojedec, le pazim, kaj potisnem v usta. Sladkorju se izogibam. Rekreacija je postala običajni del tedna. Ko mi znese, tečem, zdaj v sezoni se veliko potapljam in hodim v hribe. Če se bo kdo hahljal glede porabe kalorij pri potapljanju, mu svetujem, da bere raziskave. Kmalu se bo nazaj priključilo tudi plezanje na umetnih stenah, ko bomo manj zunaj. Načeloma je pravilo, da je vsak vikend aktiven. In za konec – obračam tudi svojo poklicno pot. Trenutno ne sprejemam nobenih strank v svetovanje, sploh pa se ne mislim več ukvarjati z nemotiviranimi ljudmi, ki prihajajo neredno in želijo od mene čudežne rešitve. Ohranil sem zgolj najbolj prizadevne ljudi, ki jih zanima lastni razvoj. Druga pika.

Še čisto zadnja opazka glede vsebine obrata – več bom pisal, vendar to ne bodo statusi na internetu. Knjige. Različne knjige – strokovne, leposlovje, biografske … skratka knjige! Uresničujem svoje želje, ki so so pojavile na delavnici o ciljih prijatelja Edvarda. Ja, je trajalo, vendar zdaj je čas! Takole se končuje seznam sprememb, ki so zamišljene in zdaj nekaj malega o spremembah, ki jih čutim.

Energije imam precej, zjutraj vstajam zgodaj včasih tudi dve ali tri ure pred običajno uro, saj mi zadostuje 4 do 5 ur spanja. Tudi čez dan je počutje odlično, tako telesno kot psihično. Še vedno so dnevi, ko me utrujenost stisne, običajno na koncu delovnega tedna, vendar je tega manj kot pred začetkom celostne detoksikacije. Sem bolj miren in fokusiran, opažam, da se manj razburjam glede različnih neumnosti okoli sebe. Tukaj še nisem ozdravljen, se pa trudim. Trenutno sem shujšal 7 kilogramov od začetka tega »programa«, to pa je približno mesec in pol. Telesna kondicija se je precej hitro zelo popravila, tako da je tek užitek. K temu je precej prispevalo prenehanje kajenja katranskih izdelkov. Nisem radikalec, res ne! Pridejo dnevi, ko se precej odvrnem od te poti in spodrsnem, vendar samo za dan ali dva. Hitro se vrnem na prejšnjo usmeritev. V celoti sem navdušen nad učinki na lastnem telesu in umu.

Nobene pridige na koncu. Delajte, kar želite. Poslušajte svoje telo in svoje želje na vseh področjih svojih življenj. V primeru, da se odločite za spremembo, postopno in hitro, vam na daljavo stojim moralno ob strani. Ni lahko. Upam, da imate pri bližnjih osebah bolj pristno podporo in spodbudo. Takole na ekranu je bolj piškavo. Smo zelo različni med seboj, vendar menim, da vsi potrebujemo toplo prisotnost drugih bitij, človeških in živalskih.