Obrazi depresije

V splošni populaciji velja, da je depresija zgolj globoka žalost in izguba energije, pri čemer se oseba s to težavo umika iz stikov. Takšna slika depresije je sicer lahko pogosta, vendar ni nujno pravilna. Danes želim na kratko predstaviti tri obraze depresije, ki niso tako očitni in jo tako močno prikrivajo.

Razdražljivost. Izrazita občutljivost v odnosih, hitre in razdražljive reakcije, »tečnost«, ki ni samo to so znaki depresije, ki jo večkrat opazimo pri moškem delu populacije z depresijo. Tudi taka reakcija odbija medsebojne stike, vendar ne z takojšnjim umikanjem, temveč z zahajanjem v konfikte in kasnejšo prekinitvijo stika kot posledico konfliktne komunikacije. Bodite pozorni na izrazito razdražljive reakcije oseb, ki lahko v ozadju skrivajo precej globoko depresijo.

Lažni narcisizem. Osebe z zelo nizko samopodobo in depresijo o sebi večino časa dvomijo in se zelo težko lotijo projekta ali dela, saj so prepričane, da je njihov učinek slabe kvalitete. Ob določeni spodbudi sočutne osebe lahko počasi razvijajo svoje ideje in v nekem trenutku preklopijo na izrazito preseganje svojih sposobnosti, dobijo prekomerno energije, zagona, kršijo meje in so do svojih dosežkov povsem nekritične. Ob prvem stiku s takšno osebo lahko dobimo vtis, da je pred nami klasični narcis, ki je prepričan v svojo superiornost, čeprav je v resnici to zelo šibka oseba slabe samopodobe. Takšen milni mehurček samozavesti se izjemno hitro razpoči in na dan pride prava podoba depresivne osebe.

Alkoholizem. O tipih pijancev so pred menoj pisali veliko bolj usposobljeni avtorji, zato izpostavljam zgolj samotnega, osamljenega pivca. Za razliko od družabnih in glasnih alkoholikov, je samotni pivec točno tisti, ki skuša svojo žalost »utopiti v alkoholu«. Pije lahko sam, doma ali skrivaj brez želje po socialnem elementu, ki ga opijanjanje tudi lahko prinaša s seboj. Predvsem osamljeni moški srednjih let, ki so tudi samotni pivci, so lahko visoko samomorilno ogroženi, saj je v ozadju alkohola pogosto globoka depresija. Podobno velja za žalostne in osamljene ženske pivke.

Časi so negotovi. Ta kratek zapis si želi biti zgolj opomnik na ljudi okoli nas. Nosimo tudi psihične maske, katerih namen je prikrivanje resničnega stanja osebe. Upam, da boste znali pogledati za vidno masko človeka in uzreti resnično stisko.