Od bogov pozabljeni … res?

Metalsteel na letošnjem Metaldays vikendu

Metalsteel so ena najbolj kvalitetnih slovenskih metal stalnic. Dolžina njihovega obstoja in konstantnost izdajanja odličnih zvočnih posnetkov jih uvršča med tiste redke v Podalpju, ki ne razpadajo vsakega pol leta. Tokrat nam dajejo na posluh svoj novi album Forsaken by The Gods. Ostajajo zvesti svojemu stilu rudimentarnega heavy metala, na album so uvrstili 10 skladb, kar me takoj asociira na čase vinil albumov, kjer je bilo 5 skladb na A in takisto število na B strani plošče. Torej, Metalsteel zvesti tradiciji.

Slušalke so nameščene in gremo. Uvodna in naslovna Forsaken by The Gods nas upelje s temačnim avstralskim pihalom in trasira dramaturški lok, ki so ga Metalsteel modro premislili. Bend deluje kompaktno in vešče, uvod daje kurjo polt. Ja, fantje in dekle vedo, kaj delajo. To je tisto, kar si tigri želijo! Dying out doda še nekaj hitrosti in vse tako čez celotni uvodni del albuma. Jedro izvrstnega izdelka zame tvorijo štikli Death=Life, Becoming Human in Fallen Brother. Slednji spodbujen s tragičnim dogodkom v bratovščini utemelji temeljno sporočilo benda na albumu. Mojstrovino zaključuje čudovit Farewell, začasno slovo in obet novih podvigov medvoškega kvarteta. Naježen poslušam zvoke prstov na strunah, ki drsijo med prečkami. Hvala in na posluh Metalsteel.

Forsaken by The Gods je konceptualni album zrelih muzikalcev. Izveden z glasbeno perfekcijo, skupinsko dinamiko, odlično strukturo komadov in vrhunsko produkcijo. Gre seveda med favorite za večkratno poslušanje v celoti, saj je zasnova zgodbe močna in zaokrožena. To je tudi tisto, kar loči spodobno sestavljenko komadov od dejanskega albuma. In tole je album. Prav gotovo eden izmed treh najboljših slovenskih metal albumov zadnjega desetletja z glasbo za zgodovino. Beny ima vokal, ki prepriča, njegov clean zveni in gre daleč, Rok na kitari je potrjen mojster, vendar seveda dajeta strukturo bendu Matej na zanesljivem basu in izborna Daša na bobnih. Samo štirje so, vendar zvenijo močno in prepričljivo. Komaj čakam na predstavitev albuma v živo, 9. oktobra letos v Ortu v organizaciji Veselih dihurčkov.