Odgovor predsednika, ki ga ni bilo (sobotna kolumna)

 Spoštovani Matic! Bežno se vas spomnim z opisanega dogodka, ko smo rekli nekaj besed ob promociji moje knjige. Res je, od takrat se je marsikaj spremenilo, saj v tistem času še nisem resno premišljeval o prevzemu slovenske vlade. Potem je šlo vse samo navzdol in potrebno je bilo prevzeti odgovornost. Morate vedeti, da so se me vaše besede dotaknile. Veliko državljanom mi piše in trudim se vsakomur odgovoriti. Mnogi opisujejo svoje osebne stiske in zagotavljam vam, da se v moji ekipi zavedamo resnosti situacije. Zato smo tudi prevzeli naloge, si začrtali jasno pot za izhod iz krize. Zmogli bomo! Še pred koncem leta bom vsem državljanom sporočil smeri razvoja Slovenije, torej tiste gospodarske panoge, ki imajo pri nas tradicijo in možnost uspeha na globalnem trgu. Najbolj delovno smo se lotili brezposelnosti in socialnih stisk in že zdaj lahko povem, da z letom 2015 odpiramo široko paleto javnih del za vse. Z njihovo pomočjo bomo sanirali načeto infrastrukturo in postavili temelj za resnični razvoj domovine. Prav tako bodo s tem brezposelni dobili upanje, da niso odrinjeni na rob družbe, temveč lahko tvorno pomagajo. Sredstva za plačilo javnih delavcev bomo pridobili na dva načina – na eni strani bomo nekoliko bolj obdavčili najbolj bogat sloj prebivalstva, na drugi pa smo našli način, da iz tujine vrnemo ukradena finančna sredstva, ki so jih tja parkirali različni verižniki in tajkuni.

Ostro se bomo borili proti sistemski korupciji, ki razjeda samo bit našega družbenega sistema. Prirejenim državnim razpisom, klientelističnim spregam in družinskim navezam v samih vrhovih državne uprave je odklenkalo. Ko pišete o tem, da naši ljudje potrebujejo nekaj luči na koncu tega temnega tunela, vam lahko dam svojo besedo, da mi vidimo svetlo luč. Celotna ekipa dela trdo in kmalu bodo vidni rezultati. Nimam vam namena saditi rožic, da bo lahko. Nikakor! Tudi vsi drugi bodo morali delati trdo, da se bomo kot en narod v nekaj letih izvlekli iz težav. To delamo za naše otroke, da bodo mogoče enkrat res živeli na sončni strani Alp, v deželi zadovoljnih in etičnih ljudi. Za ta cilj sem pripravljen žrtvovati svoj čas, energijo in znanje. V primeru, da boste volivci ocenili, da je moje prizadevanje napačno ali premalo aktivno, bom mesto prepustil boljšemu. Glede Twitterja se bom poboljšal, res imamo sicer veliko dela, vendar je stik z ljudmi zelo pomemben, zato vam obljubljam, da bom svoji ekipi naročil, da odgovarjajo na vprašanja na medmrežju. Konec koncev smo vsi javni funkcionarji, v službi javnosti in ne privilegijev.

In za konec, hvala za povabilo na srečanje s socialno ogroženimi, za katere tako srčno skrbi gospa Ogulin. Z ministrico za ta resor se najavljava za sredo 24. decembra, kar je tudi primeren dan pred družinskim praznikom, katerega naj bi vsi preživeli v miru in blaginji. Ne delajte velike afere, za naju bosta dovolj dve skodelici toplega planinskega čaja in stisk roke. Vaš dr. Miro Cerar.

Spoštovani Miro Cerar seveda na javno pismo ni odgovoril. Njegova služba za stike z javnostmi je izrezek iz časopisa lično vložila v mapo dnevnih člankov, kjer zdaj pod kupom drugih nujnih dokumentov čaka na boljše čase, dokler ne bo papir sprhnel in bo prišlo leto 2015 in z njimi nove predčasne volitve.

Kolumna je izšla v časopisu Svet24 dne 20. decembra 2014