Posvojitev ni nakup v šoping centru

posvojitev

Očitno ne bo nihče povedal trezne besede o postopku posvojitve v Sloveniji. Tiho kot miši so na Socialni zbornici in Skupnosti centrov za socialno delo, molčijo tudi sami socialni delavci, medtem ko demagogi lahko opletajo z lažmi. Ne, spoštovane dame in gospodje, otroci za posvojitev v Sloveniji niso zloženi na polički v socialnem nakupovalnem centru in samo čakajo na posvojitelja. V Sloveniji je bilo lani samo 40 posvojitev, pri nas na srečo nimamo množičnega pojava sirot iz tega ali drugega razloga. Pod Alpami na sončni strani je veliko več posvojiteljev kot posvojencev. Mnogo več. Nekateri otroci pa že živijo v družinski skupnosti, da tudi istospolni, vendar zaradi dosedanjega srednjeveškega zakona posvojitev tega otroka, ki je že tam in tam živi, ni bila možna. To je vse.

Drugo dejstvo je, da v Sloveniji precej zlahka postaneš rejnik in zelo težko posvojitelj. Postopek, da si primeren kandidat je precej zapleten in dolgotrajen, zbrati je treba šop papirjev in biti dvakrat psihološko testiran. Kadar gre za par, ki želita otroka posvojiti, seveda to velja za oba. Sito je gosto in strogo. Samo zlohotni demagog lahko razglaša, da je to tako kot da bi tlesknil s prstom. Nobene nevarnosti ni za vaše otroke, ki naj bi jih zdaj otrok lačni istospolni vam ugrabljali. Dajte se no streznit!

Tretjič. Posvojitev je dejanje humanizma. Pogosto ima v ozadju lastno nezmožnost, da bi imeli biološke otroke, torej za eno od oblik neplodnosti. Že samo to dejstvo je za mnoge pare zelo stresno, mogoče imajo za seboj cele serije neuspešnih in bolečih umetnih oploditev. Torej tudi heteroseksualni par lahko ni zmožen imeti svojega biološkega otroka, za kar je posvojitev lahko rešitev. Posvojitev naj ne bi bil izraz egoizma, ker si nekdo bolestno želi otroka in za to imamo res strog postopek izbire primernih posvojiteljev.

Četrtič. Moram zapisati tudi to, mi leži na duši. Otrok v Sloveniji je malo, zato ni čudno, da so se posvojitelji obrnili v države, kjer je sirot ogromno in na vrhu tega seznama je Rusija. Stroški posvojitve otroka iz Rusije so kar visoki, otrok pa je veliko, saj ruski pari množično zapuščajo svoje otroke zaradi lastnih težav ali emigracije. Rusija bo verjetno zdaj ustavila možnost posvojitev v Slovenijo, saj nova novela zakona omogoča posvojitve istospolnim, česar pa Putinova Rusija ne dopušča. Mnoge posvojitelje bo to užalostilo. Na tehtnici so človekove pravice proti pravici posameznika. Ni lahko.

Jezi me, da slovenski stroki socialnega dela in psihologije bolj glasno ne opozarjata ne neumnosti in laži, s katerimi ljudski tribuni, populisti in ulični »strokovnjaki« polnijo glave manj informiranim. Ni prav, da se dogaja to masovno pranje možganov in potrebno ga je ustaviti!