Pozor! Art gverila na ulicah Ljubljane

Art gverila šokira! Brezposelna magistrica antropologije Miša Gams se med drugim ukvarja tudi z obliko ulične umetnosti, kjer s svojimi performansi poskuša izzivati mimoidoče in skozi svoj umetniški izraz postavljati bistvena vprašanja današnjega trenutka. V Sloveniji se počasi navajamo na umetnost na cesti, kjer performer izkorišča element presenečenja. Ulično gledališče nam je skozi Ano Desetnico že bližje, vendar takrat vemo, da se nekaj dogaja, saj smo vabljeni na “predstavo na ulici”, umetniški gverilci pa nas zaskočijo veliko bolj nepripravljene. Miša se je tako predstavila s Smetiščno poezijo, kjer je v Mariboru v času EPK sprotno reciklirala odpadke in jih pretvarjala v nekaj drugega:

Letos maja je Miša načrtovala in izvedla art gverilo Čiščenja čevljev, kjer je opozarjala na status brezposelnih izobražencev v Sloveniji. Najprej je bil performans načrtovan za ponedeljek 26. maja, vendar je bil zaradi dežja prestavljen na petek 30. maja. V napovedi dogodka smo lahko na Facebooku izvedeli tudi za ure in kraje dogodka:

Vabljeni ste med 9.00 in 14.30 vabljeni na čiščenje čevljev, ki bo potekalo na več lokacijah po centru Ljubljane (9.00-10.00 pred Državnim zborom, od 10.00-11.00 pred Filozofsko fakulteto, 11.00-12.00 pred E-servisom blizu Filozofske fakultete, 12.00-13.00 na Kongresnem trgu, 13.00-14.30 na Prešernovem trgu).

Kljub vabilu, ki je zakrožilo v manjšem krogu na družabnih omrežjih, je bil dogodek še vedno za veliko večino popolno presenečenje. Odziv je bil na strani medijev, ljudje pa so pred kamero RTV Slovenije dobesedno bežali. Kljub temu je nastal prispevek:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174278179

Zanimivo, da so mimo hiteli tako profesorji Filozofske fakultete, ki imajo pogosto polna usta floskul o pravicah študentov kot seveda mnogi običajni meščani, ki nočejo videti in razumeti realnosti, kaj šele da bi proti njej protestirali. Umetniški izraz gverilke Miše je izjemno zanimiv tudi kot socialni eksperiment, ki meri temperaturo odziva ljudi na aktulane dogodke. Trenutno so prebivalci Ljubljane na testu prej pogrnili kot kaj drugega. Imeli pa bodo še eno možnost.

Miša sporoča: Naslednji performans čiščenja čevljev bo potekal v četrtek, 6. 6. 2014 med 9.00 in 15.00. Naprošam vas, da mi s svojimi predlogi za lokacije čiščenja čevljev pomagate zapolniti urnik, ki je zaenkrat sestavljen nekako takole: 9.00-10.00: Podhod Plave lagune 10.00-11.00: Rotary klub, Lions klub (ali kakšna prostozidarska loža – zbiram predloge) 11.00-12.00: pred sedežem podjetja, v katerem delate (zbiram predloge) 12.00-15.00: NEXTival (festival na katerem se predstavijo umetniki in rokodelci na Kongresnem trgu) Tokrat bom v zameno za prostovoljne prispevke delila vložke s svojimi pesmimi…

Kaj bi pa vi rekli? Ste še naprej raje tiho?

Foto: Jože Suhadolnik (Delo)

Video: You Tube in arhiv RTV Slovenija