#PravicaBitiČlovek

Tole bo kratek zapis. Prej spodbuda kot globoka notranja refleksija. Zgodba je kratka in učinkovita: zadnjo nedeljo sem videl predstavo Pravica biti človek v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, ki so jo ob pomoči profesionalnih mojstrov gledališča naredili mladi sami. Njihove besede, izkušnje … Povsem me je prevzelo to ostro, iskreno, pogumno in sodobno delo zelo nadarjenih ljudi, ki so naša sedanjost, ne oddaljena prihodnost. Tukaj so! Ali jih slišite?

V plodni debati po dogodku se je med drugim izoblikovala ideja in želja, da bi to predstavo videl državni vrh. Sedežev je ob Odru pod zvezdami 150, torej dovolj za Predsednika države, vse člane Državnega zbora, celotni zbor ministric in ministrov in Varuha človekovih pravic RS. Naslednja predstava bo januarja 2020, torej dovolj časa za rezervacijo časa zelo zasedenih ljudi, ki vodijo Slovenijo.

Zadnje štiri dni vabim vse naštete. Poslanih je bilo 38 prijaznih vabil preko omrežja Twitter, kjer imajo vsi svoje profile. Varuh človekovih pravic je odgovoril takoj in potrdil svojo udeležbo. Hvala gospod Peter. Ostali trije pa so tiho. Tiho so sicer šele štiri dni in vem, da v državi obstaja veliko težav, ki zahtevajo njihovo polno pozornost. Pa vendar … 16 mladih prebivalcev Slovenije vas prosi, da pridete v gledališče na predstavo o mladih, o njih … Nagovarjajo vas. To je vse. Že v preteklosti ste bili tiho na te pozive, tako pravijo. Mislim, da bi jim morali prisluhniti skozi jezik umetnosti.

Gospodje Borut, Marjan in Dejan! Vzemite si čas in nam vsaj odgovorite. Ne uporabljate prežvečenih floskul ali prozornih izgovorov. Bodite možje besede, če nočete, pač nočete. Če hočete, potem hočete. Iskrenost bo na mestu. Gospod Dejan, vaša naloga je, da pripeljete 89 svojih kolegov in kolegic, ki so zadnjih volitvah dobili dovolj glasov volivcev, da so zdaj predstavniki ljudstva. Gospod Marjan, vi vodite skupino ljudi z izvršilnimi nalogami, ki vse zadevajo tudi mlade v Sloveniji. Povabite jih, prosim. Gospod Borut, vi lahko pridete sami glede na naravo vašega položaja. Lahko pa ne pridete. Lahko nas tudi še naprej ignorirate. Bomo seveda razumeli, vendar nam boste morali dopustiti, da molk razumemo na svoj način. Molk je lahko zgovoren.

Vi, ki to prebirate, pa imate na voljo več možnosti. Lahko spremljate to drobno državljansko kampanjo kot opazovalec, lahko me ignorirate, lahko kritizirate ali celo podprete na način, da delite objave, ki imajo ključnik #PravicaBitiČlovek … Torej delite tudi tale zapis. Hvala vam v vsakem primeru.