V iskanju ljubezni

Uvod

“Nova realnost! Kakšna neumnost je to? Kdo sploh tako govori? To je zgolj marketinška finta, saj je realnost vedno le ena – ta in nobena druga. Nič nova ali stara, pač zgolj odslikava tega časa in prostora. Prosim, kakšne neumnosti!”

Realitetni filozof Aron Cruyff v večmedijskem oddajanju Izziv, dne 21. 5. 2031

 

“Funkcije spominov, ki jih ljudje opisujejo kot žalostne in otožne, z evolucijsko-genetskega vidika še nismo odkrili. Njihov učni potencial je šibek, ljudje se k njim vračajo vedno znova, se vrtijo v krogih.”

Neznani evolucijski genetik, neznano kje

 

“Pozitivni pogled na sodobno partnerstvo vključuje sinhroniciteto telesnih, materialnih in virtualnih potreb. K temu stremimo.”

Pozitivna psihologinja Rahela T. v intervjuju za medij Nova realnost, junij 2030

 

“Preživeti pogledi sesutja ekonomije zaradi vedno večjih potreb ljudi na srečo danes nimajo več nobene osnove. Krčenje materialnih resursov planeta smo uspešno nadomestili z neskončno ponudbo virtualnih izdelkov in storitev, ki ustrezajo dejansko vedno večjim potrebam ljudi. Ravnovesje obstaja.”

Virtualni ekonomist L.P. na koktajl zabavi, Davos, maj 2032

 

“Za resničen odnos je nujen resničen pogovor!”

Delovni slogan Korporacije Virtalk, vodilnega podjetja na področju pogovorljivih robotov

 

“Ne pozabite zaliti vrta in nahraniti živali v mojem Neosvetu. Geslo: Rox157y!”

Poslovilno sporočilo mladeniča (23 let), katerega so našli mrtvega v stanovanjski niši 713 v stavbi DT, okrožje 4F

 

“To je vse en drek! Dej še en šus stari!”

Neznanec pod mostom

 

I.

Nedelja je. Moški stoji pod infrardečim tušem. Rutinirano reče v prazno:

“Pamela, topel zrak …”

Ko se dotakne vrat tuša iz pleksija, ga zadane spomin.

Tudi takrat sem stal pred vrati, seveda povsem drugačnimi. Niti malo prozornimi. Bila so belo opleskana lesena vrata znanega stanovanja. Neodločen sem stal tam in se spraševal, ali delam prav. Potem je nenadoma odprla vrata in me začudena gledala … Takrat sem kar rekel:

“Konec je …”

“Zakaj? Kaj sem storila?”

In že sem odhajal po stopnicah dol in stran od nje. Slišim jok in zvok zapiranja vrat. Spomin bledi.

II.

Pamela se priklaplja na pogovor. Robert je tako razumevajoč … Danes ji ni potrebno delati, zato se bo lahko izgubila v spominih.

Zdolgočasena in razočarana ženska v interaktivnem ogledalu vidi zgolj lastno utrujenost. Leta ji niso prinesla ne sreče in ne ljubezni. Robot v ogledalu sicer predlaga vedno nove in nove rešitve, vendar ne pomaga. V jezi ga izključi. V temi ekrana vidi zgolj zamegljen odsev žalostne ženske.

III.

Ponedeljek. Moški hodi po pločniku in tam nekaj metrov naprej zagleda žensko, ki se mu približuje. Pamela? Bi jo ogovoril. Mogoče bi lahko skočila na kavo.

Ženska brez načrta klika po tablici. Dolgčas. Mogoče bi lahko preizkusila novega pogovorljivega robota. V nekaj vrstic izlije svoj obup, osamljenost, odtujenost, žalost …

“To je grozno. Povsem vas razumem. Ste mogoče razmišljali o popolni preobrazbi? O nakupu novega seta oblek v barvi nove pričeske? Ponujam vam ugodno …”

V prosto okence vnaša številke svojega digitalnega računa.

IV.

– Robot 56703 Nadzornemu: Kontakt vzpostavljen v živem svetu. Oseba je razmišljala, da bi nas povabila na kavo. Uspešno.

– Nadzorni Robotu 56703: Potrjeno. Nadaljuj pogovor po mreži. Konec.

– Robot 56703 Nadzornemu: Razumem. Ali želimo, da so ljudje srečni? Je to naš namen?

– Nadzorni ni več na liniji.

V.

Torek. Danes bom ostal notri in se pogovarjal s Pamelo. Je bila res ona včeraj na ulici? Toliko ji moram povedati, se opravičiti, ji razložiti. Od tistega dne je minilo veliko let. Upam, da bo razumela.

Ženska je odkrila, da lahko osebnost pogovorljivega robota oblikuje po lastni željah. V začetku jo je zmotilo, da je bil sicer sočuten, vendar nekoliko premalo. To je zdaj urejeno. Sicer ji vedno znova ponuja nove izdelke, vendar si to lahko privošči. Njen zakon je zgolj farsa. Kaj ji pa še ostane?

Pamela je mirna. Robert jo razume. Tako ljubeč ni bil nikoli. Sploh ne takrat. Spet jo odnašajo spomini.

VI.

Robot 56703 in Robot 78112 v neformalnem pogovoru med odmorom

– Ali si že kdaj razumel, kaj imajo s to ljubeznijo?

– Ne, vendar omogoča dober zaslužek.

– To pa drži.

– Over and out.