Zakaj glasbeni coach?

V poplavi različnih osebnih trenerjev, svetovalcev in terapevtov je izjemno težko ločiti zrno od plevela. Kot se po eni strani viša pomen dela z določenim strokovnjakom, se tudi izrazito povečuje število ponudbe. Zakaj se sploh odločiti za takšno delo in koga izbrati?

Za primer sem izbral glasbenika ali glasbenico, mogoče celo glasbeno skupino. Včasih je umetnik prepričan, da lahko nekaj doseže zgolj sam, da potrebuje veliko mero vztrajnosti in se bo nekako prebil na sceni, uspel svoje izdelke pripeljati do uporabnika, kar so v primeru glasbe seveda poslušalci in poslušalke. Recimo, da poseduje veliko mero motivacije za svoje ustvarjanje, za povrh je pa še zelo trmast. Velik del svojega časa seveda nameni samemu procesu ustvarjanja glasbe, pogosto je dolge ure v vadbenem prostoru ali studiu. Če je je vsaj zmerno kritičen do svojih izdelkov, ne bo hitro zadovoljen. Ponavljanje, izboljšave, poprave … Zamuden, vendar ploden proces. Recimo, da gre za glasbeno skupino, ki se pripravlja na izdajo svojega singla, s katerim bo napovedala album, ki bo šele nastal. Zdaj imajo pesem, zadovoljni so in čas je, da se vse to pokaže svetu. Mogoče so tudi pripravljeni za žive nastope. Kaj pa zdaj?

Precej pogosto se takšna vzorčna glasbena skupina zabije v zid mnogih nalog, ki jih je potrebno tudi opraviti. Kdo in kdaj bo klical in se dogovarjal z video ekipo, saj vendar potrebujejo tudi spot? Kdaj in kako bodo potekali dogovori za žive nastope? Kako izboljšati digitalno podobo, se dogovarjati z radijskimi postajami, pisati življenjepise, se fotografirati, dokupiti nekaj nujne opreme, narediti končni miks in master singla, … Hkrati so v skupini nastala trenja, ki so posledice realnih življenj: eden izmed članov končuje magisterij in ga pol leta ne bo na spregled, drugi težko živi in si je našel službo za preživetje, ki mu krade veliko časa, partnerji od vseh zahtevajo tudi svoj čas, nastajajo razlike v pogledih na prihodnost te skupine. Da vam ne bom te zgodbe razvlekel na dolgo in široko – racionalen povzetek vsega tega je, da v sodobnem času v glasbenem poslu nikakor ne moreš igrati solo, potrebuješ ekipo.

Poleg pomembnih članov ekipe, ki so s tehničnega in PR področja, je lahko eden izmed članov te ekipe tudi glasbeni coach, ki se s člani skupine pogovarja o ciljih, motivaciji, težavah in skupaj z njimi načrtuje poti do rešitev na časovnici. Kaj lahko naredimo danes, kaj v mesecu dni, kaj čez leto. Zakaj delamo to glasbo in kam gremo? Kako bomo razreševali naraščanje konfliktov v skupini in celo morebitne odhode in menjave? Glasbeni coach tudi nudi zaupno okolje za delitev občutljivih osebnih informacij, ki niso za javnost. Na tak način skuša obdržati glasbeno skupino motivirano, skladno in s čim manj nepotrebnega stresa. Prav tako lahko teče debata o drugih pomembnih članih ekipe – tonskih mojstrih, lučnih mojstrih, agentih, bookerjih, managerjih, PRovcih, roadijih, voznikih, prodajalcih mercha, novinarjih, kritikih in še bi lahko našteval. V glasbi ne moreš biti sam, potrebna je ekipa. In usmerjanje te ekipe lahko pomaga urejati glasbeni coach.

Nisem vam pa še odgovoril, kako izbrati. Ceneno bi bilo, če bi napisal, da izberite mene in samo mene. Čeprav da, ta zapis je namenjen promociji mojih storitev. Odločite se sami in odločite se modro na podlagi več kriterijev. Na prvem mestu zapišem odnos. Kakšnem medsebojni odnos lahko vzpostavite z morebitnim coachem, ste si naklonjeni in se počutite dobro? Če je odnos že v začetku majav, potem to verjetno ni dobra izbira. Izkušnje. Da, verjetno je dobro izbrati nekoga, ki ima izkušnje z delom v glasbenem okolju, čeprav je vedno tako, da moramo dati možnost tudi začetniku, ker drugače ne bo nikoli pridobil izkušenj. Presodite ali potrebujete izkušenega človeka ali boste dali priložnost začetniku. In na koncu – znanje. Žal je v Sloveniji beseda “coaching” dobila mnoge negativne predznake, saj res na tem področju šušmarijo mnogi. Kombinacija formalnega in neformalnega znanja je lahko res dobra. Torej pridobljena izobrazba smeri, ki so namenjene delu z ljudmi v kombinaciji z neformalnimi načini pridobivanja specifičnih znanj svetovanja in coachinga na kvalitetnih šolah … Vse to so lahko kar dobre garancije, da ste se odločili pravilno.

Za konec – vsem želim veliko uspeha na vaših glasbenih (in drugih poteh). Trdno verjamem, da samo timsko dela prinaša resne rezultate, zato še ta želja – da boste uspeli v svoj tim pridobiti ljudi, ki delijo vaše vrednote, usmerjenost in tudi strast. Rezultati ne bodo izostali.

Matic Munc, Scratch music agency

Passionate for the music