Zveza odgovornih

Politika naj bi bila družbeno odgovorno ravnanje v skupno dobro. To je stara ideja, na katero smo pozabili. Ta ideja se je vsaj pri nas žal že zdavnaj sfižila. Sam velik del razlogov za propad tega pripisujem klasičnemu strankarstvu kot obliki političnega delovanja, kjer se ambiciozen posameznik na poti lastne uveljavitve vključi v stranko in žrtvuje del svoje individualnosti za “višje dobro”, ki ni »skupno dobro«. V klasični stranki mora pogoltniti tudi čudne programske rešitve, nenaravne koalicije in seveda voli in ljubi enega in edinega liderja stranke. Obarva se z barvo stranke, maha z zastavo in se zlije s kolektivnostjo. Tako izgubi možnost individualne odgovornosti in postaja slab politik. Trenutni trend v Sloveniji so stranke z izrazitim kultom osebnosti, kjer program ni pomemben, zgolj Vodja.

V zadnjem dobrem letu in pol se je tudi na Facebooku pojavilo mnoštvo civilno angažiranih političnih skupin, pobud, iniciativ … Ob ego trenjih in prepirih je bilo razmišljanje v končni fazi ponovno podobno znanemu – ustanovimo stranko. In se je tako tudi zgodilo, celo večkrat. Finta tega, da v novih strankah mogoče ni tako izrazitega vodstva (recimo ni klasičnega predsednika) je sicer lepa tolažba za navidezno več participacije članov, v resnici pa se spet oblikujejo vodstvene strukture, spet hierarhija, spet nova partija. Lahko. Ni nujno. Vedno moramo pogledati za to kuliso večje demokratičnosti. Je to resnica ali zgolj farsa? Kot je videti, v Sloveniji znamo pogosto razmišljati samo klasično strankarsko, kjer potem ni velike razlike med takšno z 30.000 člani ali žepno z nekaj 100. Veljajo isti principi. Kot napisano – to ni nujno in samo pozdravimo lahko sicer strankarske pobude, ki temeljijo na drugačnih principih – sodelovanju, horizontalnem povezovanju, večji vključenosti članov …

Hvala dr. Alojzu Ihanu za modre misli o vaški morali, ki prežema Slovenijo in je osnova nekega partijskega kolektivizma, ki nas še kar duši … ne znamo biti odgovorni individualni osebki, radi se nekam zlijemo. Tam potem počasi izgubljamo svojo individualnost, si vsi pripenjamo iste značke, kot poblazneli otročaju mahamo z zastavicami, kričimo slogane, ki nam jih servira PR služba partije. Pač ena taka velika strankarsko-nogometna navijaška skupina. Seveda je to hudo napačno … postajamo roboti. Podobno se dogaja tudi na internetu, ki je seveda samo virtualna odslikava naše realnosti. Vsi radi sledimo in čakamo, da nekdo vodi. Vsi všečkamo, redki predlagajo. Dobro delovanje v resnem timu ali resni ekipi je možno samo, če so vsi člani zreli in odgovorni ter prevzamejo svoj del nalog in se ne »šlepajo« na račun vodje. Tak preklop miselnosti je zahteven. Meni osebno pomeni edino možno rešitev in naših zagat nesprejete odgovornosti, jamranja in kazanja s prstom na druge.

Povezovanje ni problematično, kadar je vodoravno in resnično enakovredno (ne zgolj na besedah). Takšno pošteno (»fer«) povezovanje izloča egotripaške posameznike, sociopatske grebatorje in druge destruktivce. Civilna družba bi lahko imela ogromno moč, če bi prišlo do vodoravnega povezovanja, resničnega sodelovanja in ne rinjenja s komolci in želje po prevladi. Žal se pri nas vedno znova, še v najmanjših organizacijah, tvorijo piramide. S tem namenom danes med vas samo vržem ime Zveza odgovornih, ki je zgolj ime, naziv za obliko povezovanja. Samo ime ne bo spremenilo ničesar, če do povezovanja ne pristopimo z drugačno miselnostjo, naravnanostjo. Poskusimo!

Zveza odgovornih nima sedeža, nima statuta in res nima vodstva. V Zvezo se ne vključiš, ker se ne moreš. Zveza odgovornih je naravna tvorba, mreža odgovornih posameznikov, ki to so ali niso. To pa ni odvisno od tega, ali bodo stisnili nekje “like” in šli na pivo zadovoljni, da bo nekdo drug opravil njihovo delo. Zveza odgovornih je ideja vodoravnega povezovanja posameznikov, ne interesnih skupin. Zveza odgovornih tudi je lahko na Facebooku sicer prisotna kot skupina, stran ali logotip. Je predvsem ideja o tem, kako daleč bi lahko trdno povezovanje zrelih ljudi prignalo resnično spreminjanje družbe. Veliko vprašanje je, če smo sploh sposobni narediti preklop med vaško moralo in kolektivizmom po Ihanu v nekaj drugačnega. Zelo me zanimajo vaše misli in komentarji … pa še enkrat, nikamor se ni treba vključiti.

Kot tak poskus je pred meseci nastala Zveza odgovornih proti spolni zlorabi na Facebooku: www.facebook.com/zvezaodgovornihprotispolnizlorabi kot spodbuda tudi drugim, da je to lahko način civilne pobuda za točno določen ožji namen. Ne gre za nobeno formalno vključevanje, zgolj za osebno zavezo, da si pač član Zveze, ker tako želiš, je takšna tvoja izbira. Gre za poskus vodoravne platforme organizacije civilne družbe. Bomo videli, če bo še kaj posnemovalcev. Razumete razliko med klasično civilno pobudo in Zvezo odgovornih? Razlika je tako v vodenju kot v odgovornosti. Pri Zvezi ni izrazitega vodstva, obstaja zgolj organizacijska koordinacija. Odgovornost pa, ja odgovornost je pa stvar vsakega posameznika ter nikakor ni kolektivna in razpršena. Poskusite, deluje!